България да засили позициите си в руските енергопроекти

България да засили позициите си в руските енергопроекти

България да засили позицията си в преговорите с Русия по енергийните инфраструктурни проекти, минаващи през територията ѝ, препоръча заместник държавният секретар по европейските и евроазиатските въпроси на САЩ Матю Брайза. В петък той взе участие в дискусия за енергийната сигурност на доставките и тяхната диверсификация, организирана в София от Центъра за изследване на демокрацията.

Брайза посочи, че България и Европа имат спешна нужда от диверсификационните проекти Бургас-Александруполис и "Южен поток" и те трябва да се ускорят, но изрази съмнението си, че Русия разполага със суровина, която да осигури запълняемост на тези тръби.

Той постави под въпрос и осигуряването на доставките за "Набуко" на този етап, но изрази надежда, че в скоро време ще бъде подписано споразумение за гарантиране на обеми за тръбата от Азербайджан и Туркменистан. Двата документа са важни, защото в случай, че Азербайджан не може да осигури доставките, въпреки данните, че разполага с нужния експортен капацитет, да може в тръбата да се включи Туркменистан. 

За "Набуко" може да се осигурят количества и от Иран, Ирак, както и от Египет през строящия се газопровод от Сирия до Турция, каза Брайза.

По неговите думи силно дискутираният в последния месец руско-италиански проект "Южен поток", който ще минава и през България, може да е много успешен, но може и да не се реализира. "Никой не знае колко ще струва "Южен поток", спрягат се суми около 30 млрд. долара, но може и вероятно ще е повече, а цената на тази инвестиция трябва да бъде изплатена от потребителя", коментира заместник държавният секретар на САЩ. "Не е ясно и откъде ще дойде суровината, може да е от Сибир или пак да е от Централна Азия",  допълни той.

Според него, въпреки многото находища на петрол и газ, с които разполага, Русия не успява да усвои техните ресурси в близките няколко години и трябва да вложи сериозни инвестиции в развитието на вътрешната си мрежа, за да може да осигури капацитета на всички планирани тръбопроводи до Европа, минаващи през различни маршрути. Сред тях са и "Северен поток" през Балтийско море до Германия и "Син поток-2", следващ трасето на едноименния газопровод по дъното на Черно море.

"В момента Русия осигурява действащите газопроводи до европейските страни със суровина от Централна Азия, която купува на цена от 100-150 долара за 1000 куб. м, а я продава на почти тройно по-високи цени", каза Брайза. Според него проблемът от драстичните разлики в цените произлиза от това, че липсва прозрачност за тяхното разпределение и не е ясно къде отиват сумите. Той изрази становище, че азиатските и европейските цени на природния газ трябва да бъдат сближени, за да не може разликите да се използват като политически лост за влияние.

Ние не сме против "Газпром", но това е компания, чиито действия не са продиктувани от пазарната логика, а от законите на руската Дума, заяви Брайза. Той допълни, че САЩ са за изработването на пазарни правила в енергетиката. Поставен в конкурентни условия, руският концерн ще има много по-силни позиции и ще се разглежда като сигурен доставчик, каза още американският представител.

По-късно през деня той се срещна и с министър-председателят Сергей Станишев, пред когото изразил подкрепата на Вашингтон за енергийната общност в Югоизточна Европа, защото се гарантират стратегическите интереси на съюзниците на САЩ в района.

Двамата са обсъдили енергийните инфраструктури проекти, касаещи България, като българският премиер е посочил, че при неотдавнашното си посещение в Кавказкия регион е поставил въпроса за участието на Азербайджан в "Набуко" чрез доставки от находището Шахдениз, съобщи правителствената пресслужба. Станишев обяснил, че  азербайджанския си колега Артур Раси-Заде се договорили газовите дружества на двете държави "Булгаргаз" и "Сокар" да обсъдят въпросите на експертно ниво през следващите месеци.

Във връзка с "Южен поток" Брайза е изтъкнал пред Станишев, че  американската страна подкрепя превръщането на България в регионален и европейски транзитен и разпределителен център на газ и петрол, но е необходимо задълбочено да се анализират всички геополитически, пазарни и юридически аспекти на газовите проекти.

Споделяне

Още от Бизнес