България даде на ЕК мандат за преговори с Русия по "Южен поток"

Стойнев се размина с еврокомисаря – единият бил зает, другият бързал да не си изпусне самолета за София

Драгомир Стойнев

Писмо, с което българското Министерството на икономиката и енергетиката дава на Европейската комисия мандат да води преговори с руската страна по бъдещото изграждане на газопровода "Южен поток", внесе в сряда министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Брюксел.

 

Стойнев е трябвало да се срещне с еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, за да обсъдят реформите в българската енергетика, но двамата се разминали с графика, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Срещата между експерти от ведомството, водени от министър Стойнев, и представители на ЕК, начело с Гюнтер Йотингер, трябвало да се проведе в 8.30 ч., но заради промяна в графика на Йотингер било предложено отлагането ѝ за 11.30 часа. Стойнев обаче трябвало да хваща самолета за София, където го чакали други ангажименти, обясниха от МИЕ, но не уточниха какво е било по-важно от срещата с енергийния еврокомисар. Двете страни се договорили за техническо отлагане на разговорите в началото на следващата година, когато да обсъдят какво е предприела България за решаване на проблемите в областта на енергетиката, заради които имаме открити наказателни процедури.

 

От МИЕ обявиха текста на писмото и не уточниха какъв точно е обхватът на мандата, даден на ЕК за воденето на преговори с Москва за строежа на "Южен поток". Не стана ясно дали Йотингер е упълномощен да предоговаря от името на София условията на сключеното през 2008 г. споразумение между България и Русия за строежа на газопровода, което се оказа, че не отговаря на въведените по-късно изисквания на ЕС за осигуряване на достъп до тръбата на трети лица и за недопускане на една и съща компания да е производител на суровина и да е собственик на инфраструктура за пренос, какъвто е случаят с "Газпром". Отделен въпрос е, че самата България още не е приложила напълно всички изисквания на Третия енергиен пакет, заради което страната дори е дадена на съд от ЕК.

 

По-скоро впечатлението е, че мандатът за преговори с Русия е по принцип.

 

Идеята Йотингер да преговаря с "Газпром" за "Южен поток" от името на страните, през чиито територии ще минава газопроводът и чиито споразумения стана ясно, че не отговарят на европейските изисквания, бе на Стойнев. Тя бе представена на среща на енергийните министри на България, Сърбия, Словения, Хърватия, Гърция, Унгария и Австрия с еврокомисаря миналата седмица. Тогава Стойнев каза, че получил подкрепата за това на Словения, Унгария и Австрия, които също щели да дадат мандат на Йотингер да преговаря от името на всички, за да се постигнат еднакви за държавите условия.

 

Еврокомисарят пък каза, че ЕК е съгласна да играе ролята на адвокат на страните участнички в проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" при предоговарянето на междуправителствените им споразумения с Русия така, че да отговорят на изискванията на европейското законодателство. Йотингер също така каза, че Брюксел няма да спира строежа, на който се оказа, че България разчита да постигне догодина икономически ръст над 2 процента. ЕК обаче няма да позволи тръбата да се експлоатира в нарушение на европейското законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?