България даде шеста жертва в Кербала

Старши сержант Димитър Иванов Димитров е шестата българска жертва в Кербала.

В петък, към 12 ч. местно време, български военен патрул, който се е завръщал в база "Кило" след приключване на смяна по охраната на кметството, е бил обстрелван от засада с гранатомети и автоматично оръжие. Военният камион, с който са се придвижвали рейнджърите, е аварирал. Войниците са успели да го напуснат и открили огън по нападателите.

При престрелката ст.сержант Димитров бил улучен в тила от куршум, минал между бронежилетката и каската. В изключително тежко състояние, боецът първо бил откаран във военната болница в полската база "Лима", а по-късно с хеликоптер е транспортиран до американската болница в Багдад, където издъхнал в 14.15 ч. местно време.

По информация от Генералния щаб на армията, цитирана от БНР, няма други ранени войници при засадата. Нападателите са успели да избягат.

Говорителят на многонационалната дивизия под полско командване подп. Роберт Стшелецки съобщи, че българинът е загинал, след като е била атакувана военна автоколона с полски, български, литовски и латвийски войници. Изпратени са подкрепления, съставени от войници от гореизброените страни.

Агенциите съобщиха, че в петък по обед в Кербала са избухнали сблъсъци между шиитските милиции и коалиционните части около сградата на губернаторството. В четвъртък вечерта пък българската база "Кило" отново бе обстрелвана с гранатомет.

При атентата срещу база "Индия" в Кербала на 27 декември м.г. загинаха капитан Георги Качорин, лейтенант Николай Саръев, старши сержант Иван Инджов, младши сержант Антон Петров, редник Свилен Киров.

След петимата загинали при нападението над база "Индия" на 27 декември м.г., старши сержант Димитър Димитров е шестата жертва, дадена от България в Ирак.

Ст.сержант Димитров е роден през 1978 г. в град Полски Тръмбеш, след два дни трябваше да навърши 26 години. Не е семеен. Завършил е Центъра за подготовка на кадрови сержанти във Велико Търново, специалност "свързочни войски". В Българската армия е назначен за сержант от 12 август 1999 г., а от 1 октомври 2000 г. е повишен в звание старши сержант. Преди да замине за Ирак, е служил във военното поделение в Горна Оряховица като сапьор.

Министърът на отбраната Николай Свинаров съобщи, че е подписал заповед за повишаването в звание посмъртно на Димитров в офицерски кандидат и присъждане на орден за вярна служба под знамената.

Искаме нови подкрепления в Кербала от САЩ и Полша

Българското правителство се опитва да осигури по-мощно военно присъствие в Кербала чрез САЩ и Полша, съобщи министърът на отбраната Николай Свинаров пред Дарик радио, след спешно заседание в МС, свикано от вицепремиера Панайотов и с участието на външния министър Соломон Паси и началника на Генералния щаб ген. Никола Колев.

Става дума за допълнителни, освен досега поетите ангажименти, които съюзниците трябва да изпълнят през следващата седмица, уточни Свинаров. Той вече е поставил искането на България пред посланиците на Вашингтон и Варшава.

След заседанието в МС бе обявено само, че се повишават мерките за сигурност на контингента ни заедно с коалиционните партньори. Вицепремиерът Панайотов отбеляза, че всички държавни институции категорично са декларирали последователната позиция на България за участие в антитерористичната коалиция.

Преди това ген. Колев е информирал президента Георги Първанов за смъртта на рейнджъра и обстановката в Кербала.

Министърът на отбраната допусна, че смъртта на войника може да доведе до отлив от батальона, но добави, че МО и Генщабът ще се опитат да мотивират рейнджърите да не взимат подобни решения. До утре ще се вземе решение дали Свинаров или ген.Колев да отидат на място в Кербала.

Всички изказаха съболезнования към близките на загиналия Димитър Димитров.

Това направи и премиерът Симеон Сакскобургготски от Силистра, където е на посещение. Симеон отказа да коментира дали смъртта на войника ще повлияе на българската позиция за събитията в Ирак.

Кербала застрашена от нова офанзива на шиитските милиции на Садр

Радикалният иракски духовник Моктада Садр заяви по време на петъчната си молитва, че ще пусне в действие атентатори-самоубийци, ако американските сили атакуват свещения за шиитите град Наджаф и се опитат да го заловят и ликвидират милициите му, предадоха Ройтерс и АП. "Всички ще се превърнем на бомби в лицето на врага, когато нашият град и нашите свещени места бъдат атакувани", добави той.

още

Най-малко петима радикални шиити и петима цивилни иракчани са били ранени при днешните сблъсъци между шиитските милиции и "войници от страни от Източна Европа" от водената от САЩ коалиция в Кербала, съобщи по-рано кореспондент на АФП в града. АФП напомня, че градът е застрашен от офанзива на милициите на радикалния шиитски духовник Моктада Садр.

Според кореспондента на АФП стрелбата била съсредоточена около сградата на губернаторството, бюрото на организацията на Садр и джамията Ал Мохаям, контролирана от поддръжници на радикалния шиитски водач. Тези три обекта са разположени в радиус от километър около гробниците на имам Хюсеин и неговия полубрат Ал Абас. Стрелбата избухнала преди началото на петъчната молитва, на която се стичат хиляди вярващи.

Българската база "Кило" в Кербала е била атакувана отново вчера в 22.18 ч. местно време с гранатомет от автомобил. В същото време по базата са изстреляни и няколко мини. Няма пострадали военнослужещи и не са нанесени материални щети, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Днес в 2.00 часа през нощта с мини са били обстрелвани сградата на кметството и полицейското управление.

Външната комисия остава против промяна на мандата на контингента ни

В настоящия момент не се налага промяна в мандата на българския военен контингент в Ирак, гласи окончателното становище на комисията по външна политика, отбрана и сигурност, прието на извънредно заседание в петък. Вчера стана ясно, че всички парламентарни сили са съгласни с този извод. Заради текста на становището обаче ОДС и Коалиция за България гласуваха против, макар и с различни мотиви. Представители на СДС в залата нямаше.

Трагичната новина за смъртта на българския войник депутатите научиха по време на заседанието си.

Посланик Пардю: САЩ нямат притеснения за България като съюзник
Надявам се, че България няма да промени мандата на батальона си в Ирак, заяви в Пазарджик посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю. Според дипломата това е много важен въпрос, който българският парламент трябва да решава. Според посланик Пардю САЩ нямат притеснения за България като съюзник в мисията си в Ирак. По повод желанието на няколко държави да изтеглят контингентите си от арабската държава, Пардю изрази своето съжаление от подобни решения. Той допълни, че всяка страна се намира в собствена политическа ситуация, с която трябва да се справя. От името на САЩ посланикът благодари за подкрепата на съюзниците до този момент.

Още преди него, когато не се знаеше за смъртта на Димитров, председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев заяви, че дори и най-тежките епизоди не трябва да оказват влияние върху становищата, които са оценка и анализ на процеса като цяло.

Становището на мнозинството е, че действията на българския контингент, включително и през последните три седмици, са били в съответствие с поставените му по мандата задачи, принципът на безпристрастност на коалиционните сили е ясно формулиран, наред с правото на самозащита, разширена самозащита и опазване на личния състав. Според становището, настоящият мандат дава възможност на българския контингент за адекватна реакция на непосредствено очертаващите се предизвикателства.

Комисията по външна политика ще продължи контактите си с реципрочните комисии в страните, участващи в коалицията в Ирак, за да се информира за техните позиции по четвъртата фаза за възстановяване и развитие на Ирак.

По писмено предложение на Николай Младенов от СДС, който не участва в заседанието, в становището бе включено настояване военният министър Николай Свинаров да докладва за предприетите мерки, препоръчани в доклада на Междуведомствената комисия след атентата срещу база "Индия" на 27 декември м.г. в Кербала.

МО и Генералния щаб трябва да представят на комисията плана за подготовка на българските контингенти за участие в Ирак и други мисии в чужбина. Становището препоръчва също правителството да продължи да работи за нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН по ситуацията в Ирак.

От становището отпадна предложението на Ралица Агайн от "Новото време" министрите на външните работи и на отбраната и шефът на Генщаба да бъдат изслушани в пленарна зала.

ОДС: НДСВ повтаря грешките след трагедията в база "Индия"

Това становище ще повтори грешките и дефектите на неуместното становище от януари, след трагедията в база "Индия", което не държи сметка за рисковете и ги оставя да се превърнат в нова опасност, предупреди бившият премиер Иван Костов. В Силистра той заяви, че парламентът трябва да усили политическата основа на българската мисия в Ирак, но това не може да стане без достатъчно информация от правителството и на базата на предложение на кабинета, съгласувано с президента и главнокомандващ Първанов. Такова предложение за съжаление няма, каза Костов.

Още вчера от ОДС заявиха, че ще се въздържат да подкрепят становището, защото то не е обвързано с конкретни мерки, които правителството трябва да предприеме по отношение на мисията ни в Ирак в рамките на сегашния мандат.

От ОДС настояваха да се формира Команден център за управление на всички наши контингенти зад граница, в който да участват представители на МО, МВнР, МВР и спецслужбите и който да се координира от премиера. Този център трябва да осигурява всички технически и материални средства за мисиите ни в рамките на настоящия бюджет.

Със самолет на "Луфтханза", в петък в България се завърнаха лейтенант Иван Дюлгеров и редник Ненко Котов, които бяха на лечение в болницата в Ландщул, Германия. Двамата бяха ранени по време на време на ескалацията на нападенията срещу коалиционните сили от милициите на Моктада Садр непосредствено преди Великденските празници. Дюлгеров и Котов са настанени във Военномедицинска академия. Според съобщение на министерството на отбраната, лейт. Дюлгеров е в задоволително състояние, а редник Котов е в много добро състояние.

След като правителството не иска дебат и се крие зад становище на външната комисия, чудя се дали опозицията би могла да го инициира, каза и Асен Агов, който гласува против становището на днешното заседание. Мандатът е ясен, но въпросът е как войниците ни в Кербала да се почувстват по-сигурни и да се избегнат по-нататъшни рискове като днешния, добави Агов.

Според него правителството и президентът непрекъснато бягат от отговорност да внесат съответния документ и не искат да поемат ангажименти, които да споят позициите на трите институции.

Левицата ще се опита да предизвика дискусия

От левицата също заявиха, че не са удовлетворени от становището, защото то не предвижда дискусия в Народното събрание. От това следва, че парламентът няма да предприеме никакъв акт, посочи Ангел Найденов.

Той отново подчерта, че депутатите и изпълнителната власт не са пожелали да изготвят параметри, при които може да се изтеглим от Ирак или да променим мандата на контингента.

Според Найденов с изброяване на ангажименти в становището, без да е определена зоната, в която ще се изпълняват задълженията, има скрито преформулиране на мандата в посока разширяване на функциите на българския контингент, който вече участва във военни действия.

Другата седмица левицата ще внесе ново становище в комисията, което настоява да стигне до дебат в залата.

Петима депутати искат изтегляне от Кербала до 10 юли

Междувременно петима депутати внесоха в деловодството на Народното събрание проекторешение за изтегляне на контингента ни най-късно до 10 юли. Според плановете, по това време коалиционните сили вече трябва да са предали управлението на Ирак на местните власти.

Към четиримата антинатовци от левицата - о.з. ген. Любен Петров, Андрей Пантев, Огнян Сапарев и Александър Паунов се присъедини и независимият народен представител Стела Банкова.

В проекта се предвижда парламентът да възложи на Министерския съвет незабавно да започне процедурите и най-късно до 10 юли 2004 г. да изтегли българския пехотен батальон от Ирак. В проекторешението се посочва, че Народното събрание е приело решение за изпращане на българския батальон за мироопазваща мисия в Ирак, а сега обстановката е коренно променена и създава опасност за живота на българските военнослужещи и пренасочване на терористични атаки към България и български граждани.

Датата 10 юли била избрана произволно, обясни проф. Андрей Пантев в парламента. Той повтори тезата си, че който е имал глупостта да ни въвлече в една авантюра, сега трябва да има доблестта да я прекрати. Според Паунов пък България трябва да се съобрази с европейската позиция, която била за изтегляне на коалицията от Ирак. Не бива да се превръщаме в булонката на Буш, заяви той.

Четиримата от левицата заявиха, че въпреки разминаването си с позицията на групата на Коалиция за България няма да я напуснат и никой не е искал това от тях.

Споделяне

Още от България