България държи на географски баланс в новата дипломатическа служба на ЕС

България обяви, че ще настоява за постигането на географски баланс на представителството в новата Европейска служба за външна дейност на Европейския съюз.

"С разбирането и признаването на необходимостта от излъчване на най-доброто, което страните от ЕС могат да предложат за попълване щата на службата, смятаме, че е необходимо да постигнем географски баланс на представителството", заяви говорителят на външно министерство Весела Чернева във вторник.

Изграждането на службата на подчинение на върховния представител по външна политика Катрин Аштън е заложено в Лисабонския договор. Предстоящото ѝ формиране доведе до обтягането на отношенията в ЕС предвид контрола на европейската външна политика.

Европейските медии цитиран дипломати, според които "се води ужасна война между Франция, Германия и Великобритания за най-добрите дипломатически постове както в посолствата на ЕС в чужбина, така и в Брюксел". Според някои информации Германия и Франция са силно обезпокоени от силното британско влияние. Новите страни членки пък са притеснени за евентуалното си представителство в службата.

Евродепутати вече се обявиха срещу липсата на планирана възможност за бюджетен контрол на бъдещата служба. Заговори се и за междуинституционална битка. Преди пет дни Швеция и Великобритания призоваха Аштън да гарантира, че постовете в новата служба ще бъдат разпределени поравно и че европейските страни няма да бъдат ощетени в тази насока в полза на чиновници от ЕК.

"Българската позиция по въпроса е, че подкрепяме усилията на върховния представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън за създаване на ефективна и устойчива дипломатическа служба на ЕС", заяви Весела Чернева.

Тя отбеляза обаче, че новите страни в Общността са сравнително по-малко представени в европейските институции, а България и Румъния пък са с още по-слабо представителство в институциите, които ще излъчват дипломати в новата служба.

Преди ден изграждането на дипломатическата служба е била обсъдена на среща между българския еврокомисар Кристалина Георгиева и българските евродепутати, като Георгиева се е ангажирала да подкрепя българската позиция.

Новата дипломатическа служба на ЕС ще бъде в състав от около 6000 души от секретариата на Съвета на ЕС, Европейската комисия и страните членки. Бюджетът за външна политика на ЕС в периода 2007-2013 година е на стойност 45 млрд. евро, като в него влиза и мрежа от 130 европейски представителства.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?