България десета в Европа по ръст на нощувките от вътрешен туризъм

България десета в Европа по ръст на нощувките от вътрешен туризъм

България е на десето място в Европейския съюз по ръст на нощувките от вътрешен туризъм през миналата година.

През 2015 г. броят на нощувките на български граждани, в местата за настаняване с над 10 легла, в страната нараства с 6.2% спрямо 2014 г. Това е двойно повече спрямо средния ръст за ЕС, който е 3%. Това показват данните на Евростат, които са били обсъдени на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на местната власт и туристическия бранш във Велинград, съобщиха от Министерството на туризма.

Велинград е предпочитано място за почивка и пътувания на българите през цялата година, а нашето министерство работи в посока насърчаване на вътрешния туризъм, каза Николина Ангелкова.

През тази година продължава билборд кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм, която се реализира заедно с общините. Досега са се включили 11 населени места, като от понеделник и Велинград ще участва в нея.

По данни на общината общо около 165 хил. са били туристите, регистрирани в местната хотелска база през 2015 г. От тях 55 хил. са чужденци. Реализираните нощувки през миналата година са били общо около 355 хил. Само през Историческия музей във Велинград са преминали над 12 хил. туристи през миналата година, а туристическият информационен център е обслужил над 4000 посетители. 

"Радвам се, че точно във Велинград, който е обявен за спа столица на Балканите, мога да обявя, че наредбата, която разработихме за спа и таласотерапевтичните центрове (за процедури с морска вода, сол и водорасли – б.ред.) вече е факт и до дни очакваме да бъде публикувана в Държавен вестник", каза министър Ангелкова.

Тя съобщи, че ще бъде стартиран пилотен проект за обособяването на Велинград като център за професионално обучение на кадри в сферата на туризма.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?