България договаря с ЕС по-високи норми за разделно събиране на отпадъци

До края на този месец България трябва да предоговори с Европейската комисия нови, по-високи количества разделно събирани отпадъци от опаковки, съобщи във вторник министърът на околната среда Долорес Арсенова.

Арсенова уточни, че това се налага заради изменената през февруари европейска директива за разделно събиране на отпадъците. По думите ѝ, за пълното въвеждане на разделното събиране на отпадъци до 2012 г. ще се похарчат около 150 млн. лева, но ще се спечелят неколкократно повече средства от спестените ресурси.

Според досегашните договорености, за 2004 г. България е обещала пред Европейския съюз да събере 20% от опаковките, пуснати на пазара, като те не са разграничени според вида на материала. До 2009 г. фирмите трябва да успеят да събират по 15% за всеки материал - хартия, пластмаса, метали, композитни материали и стъкло. Когато в началото на тази година ЕС увеличи квотите за компаниите от държавите членки до над 50% за някои видове материали, български експерти прогнозираха, че изискванията и към кандидатките ще бъдат преразгледани и ще достигнат по-високи стойности.

В момента само в няколко общини по Черноморието и в Карлово има разделно събиране на отпадъци, скоро това ще се въведе и в Кюстендил и Добрич, съобщи още Долорес Арсенова, цитирана от Дарик радио.

Във вторник екоминистърът даде старта на кампанията за чиста България на "Екобулпак" - втората лицензирана у нас организация за оползотворяване на опаковки. Целта на кампанията е да запознае фирми производители и общини с ангажиментите към опазването на околната среда, заяви зам.шефът на БТПП Георги Чернев, който е председател на управителния съвет на "Екобулпак". Кметствата са задължени да съдействат за разделното събиране на отпадъци. По думите на Чернев, около 1 евро на жител годишно ще струва поддръжката на системата за разделно събиране на отпадъци, след първоначалната инвестиция за въвеждането ѝ.

Акционери в "Екобулпак" са 34 големи компании от всички браншове в страната, но главно от козметиката, хранително-вкусовата и химическата промишленост. Първата лицензирана в България организация за разделно събиране на отпадъци е "Екопак - България", в която влизат основно големите чуждестранни компании, инвестирали у нас.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?