Германското разузнаване за интересите на Русия у нас - продължение

България: Две проруски партии и едно марионетно правителство

Шефът на германското външно разузнаване Герхард Шиндлер

Русия има интерес България да фалира, за да може да я придърпа към своята сфера на влияние. Освен това България е важен елемент от руския план за разцепление на Европа, смята германското разузнаване БНД. Това писа Дойче веле преди два дни, а в петък предлага, получено от други източници, потвърждение на част от информациите в първата публикация.

От източници в Берлин, които разполагат с подробна информация за заседанието на Комисията по външна политика в германския Бундестаг на втори юли тази година, Българската редакция на Дойче веле е получила още подробности по темата.

По точка втора от дневния ред на заседанието пред комисията са говорили президентът на германското външно разузнаване Герхард Шиндлер и помощникът му Андреас Ангус. Източниците на по-долната информация изрично поискаха анонимност.

България е нещо като пробен камък в руските планове за разцепление на Европа. В България има две проруски партии – БСП и ДПС, смятат анализаторите на БНД, според които партията ГЕРБ пък е ориентирана към САЩ. Те очакват, че партията на Бойко Борисов ще спечели предсрочните избори наесен след оттеглянето на досегашното правителство на "марионетката Орешарски”, както гласи едно от определенията.

На закритото заседание на Комисията по външната политика в Бундестага шефът на германското разузнаване е говорил и за олигархичните структури в България, за така наречените "властови елити”.

Според източници в Берлин анализите на германското разузнаване БНД идентифицират няколко български дейци като свързани със или проводници на олигархични интереси: Сергей Станишев, Ахмед Доган, Делян Пеевски и Цветан Василев. Досегашното българско правителство е било изцяло зависимо от тези хора, се казва в анализа на БНД, където става дума и за опита Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС.

Президентът на германското външно разузнаване е изказал предположението, че Русия има интерес България да фалира, за да може да я придърпа към своята сфера на влияние. Пристанище Варна ще бъде купено от руснаци за сумата от 3 милиона евро, пише още в анализа, а следващият пример за руско влияние в България е газопроводът „Южен поток”. Чрез него Русия иска да попречи на България да диверсифицира своите енергийни източници, смятат анализаторите.

За това заседание на Комисията по външна политика стана дума и в интервю с германския депутат Ханс-Петер Ул, публикувано във вестник "24 часа”. В него Ул потвърждава част от горната информация за изнесеното пред комисията по темата "България”. Източници на ДВ в Берлин смятат, че самият депутат от ХСС, който е член както на Комисията по външна политика, така и на "Съвета на старейшините”, има определени политически пристрастрия, когато става дума за България. Известно е, че Ул е адвокат на бившия български вицепремиер и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България