България е 20-та по Covid в ЕС, остава голям интересът към ваксините

Снимка: БГНЕС

Изключително добри резултати в справянето с коронавируса и 20-то място на България по заболеваемост в Евросъюза на 14-дневна база, отчете в петък здравният министър в оставка Костадин Ангелов на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Според данните на единния информационен портал coronavirus.bg новите заразени за последното денонощие са 545. Те са установени при 5733 теста, т.е. положителните проби са 9.5%. Има лек превес на излекуваните през изминалите 24 часа – те са 594 души. Починали са 27 заразени. Макар и да има ясна тенденция за намаляване, броят на хоспитализираните остава висок – 6138 пациенти. В интензивни отделения са 587 души.

"И в почивния ден вчера имаме към 7000 ваксинирани, а онзи ден отчетохме рекорд от над 32 000 имунизирани. В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, така че зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази", заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

"Това, което ние постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките", според Ангелов.

По думите му е огромен интересът към зелените коридори за имунизация срещу Covid-19.

"Хубавата новина е, че този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от "Пфайзер" и последният ден – на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от "Модерна", изброи здравият министър. Ангелов акцентира, че нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени. "Ако така продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет", каза още министър Ангелов.

Над 884 хил. са вече поставените дози ваксина. Получилите втора доза са 245 505 души.

Споделяне

Още от Коронавирус