Калин Георгиев:

България е била само платформа при извършването на терористичния акт

У нас е толкова сигурно, колкото да отидеш на кино в САЩ и да се качиш на влак в Испания

България е била само платформа при извършването на терористичния акт

България е била само платформа при извършването на терористичния акт в Сарафово, смята главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той коментира, че терористичният акт изцяло е подготвен и планиран зад граница.

”България е била платформа за извършването на терористичния акт. България е също толкова сигурна държава, колкото е сигурно да отидеш на кино в САЩ, да се качиш на автобус в Лондон, да се качиш на влак в Испания”, заяви Георгиев пред БНР.

Той увери, че разследването се води от българските власти, а не от чужди служби.

”Целият свят в момента работи за България. Помагат ни във всяко едно отношение, но ние сме хората, които пряко са натоварени с разследването”, посочи Георгиев.

След атентата в Сарафово и публикуването на фотороботите са получени хиляди сигнали в МВР, съобщи той.

”Ние сме направили своите изводи. Полицаите на улицата изпълняват и други задачи, които са важни, наред с охранителните мероприятия, които изпълняват стандартно. 100% от подадените сигнали са проверени, изчистени и отработени”, каза главният секретар на МВР.

Той посочи още, че е имало сигнали, които са ги насочили в работата, но отказа да конкретизира.

По повод зачестилите случаи на пресичане на трафик на големи количества наркотици, в които са замесени българи, Георгиев заяви: ”В разговорите с моите колеги в американската Агенция за противодействие на наркотиците ДЕА  там действително се прокраднаха и мнения, че в България има добре подготвени морски капитани, хора, които имат знания и умения, които могат да преведат яхта от единия край на океана до другия, и струва значително по-евтино отколкото цената, която би била заплатена на човек с друга националност”.

Георгиев отчете още, че от началото на годината имало спад на битовата престъпност с 12%, а 42% от известните като лидери на организирани престъпни групи близо 300 души са неутрализирани.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?