България е изходен пункт и транзитен маршрут за трафик на хора

Българските власти трябва по-енергично да разследват и наказват правителствени служители, които са съучастници в трафик на хора. Това се посочва в годишния доклад на Американския държавен департамент.

Правителството не е покрило напълно минималните стандарти за елиминиране на този вид престъпление, но полага значителни усилия, пише в доклада.

В документа се посочва още, че България е изходен пункт, транзитен маршрут и в по-малка степен краен пункт за хора, станали обект на незаконен трафик. Мъже, жени и деца от Украйна, Румъния и Молдова са прехвърляни незаконно през България за Германия, Белгия, Франция, Италия, Испания, Австрия, Норвегия, Чехия, Полша, Гърция, Турция и Македония, за да бъдат принуждавани след това да проституират или да полагат принудителен труд.

Констатира се, че през изминалата 2008 г. леко е намалял броят на осъдените на затвор трафиканти. В България ромските жени и деца остават най-уязвими за трафика на хора. Децата са транспортирани през България до Гърция и Великобритания, за да бъдат принуждавани после да просят или да извършват дребни кражби.

Около 15% от жертвите на трафика на хора в България са деца. Български жени и мъже също стават обект на престъплението, но във вътрешността на страната, главно около курортите по Черноморието и край границата с Гърция, където те са принуждавани да проституират или да полагат принудителен труд.

В годишния доклад на американското външно ведомство за трафика на хора са обхванати 175 страни. Те са разпределени в три категории, напълно отговарящи на стандартите на законодателството на САЩ в тази област; такива, които не отговарят, но полагат усилие, и страни, които напълно не отговарят на американските стандарти. България е включена във втората група.

Представяйки доклада, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че администрацията на президента Барак Обама гледа на борбата с търговията с хора като критично важен компонент на външнополитическия си дневен ред.

"Световната икономическа криза увеличава риска от търговия с хора, защото в търсене на работа те стават по-уязвими и може да се превърнат в жертви на трафикантите, да бъдат принуждавани да проституират или да работят при робски условия", посочи Клинтън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят