България е изходен пункт и транзитен маршрут за трафик на хора

Българските власти трябва по-енергично да разследват и наказват правителствени служители, които са съучастници в трафик на хора. Това се посочва в годишния доклад на Американския държавен департамент.

Правителството не е покрило напълно минималните стандарти за елиминиране на този вид престъпление, но полага значителни усилия, пише в доклада.

В документа се посочва още, че България е изходен пункт, транзитен маршрут и в по-малка степен краен пункт за хора, станали обект на незаконен трафик. Мъже, жени и деца от Украйна, Румъния и Молдова са прехвърляни незаконно през България за Германия, Белгия, Франция, Италия, Испания, Австрия, Норвегия, Чехия, Полша, Гърция, Турция и Македония, за да бъдат принуждавани след това да проституират или да полагат принудителен труд.

Констатира се, че през изминалата 2008 г. леко е намалял броят на осъдените на затвор трафиканти. В България ромските жени и деца остават най-уязвими за трафика на хора. Децата са транспортирани през България до Гърция и Великобритания, за да бъдат принуждавани после да просят или да извършват дребни кражби.

Около 15% от жертвите на трафика на хора в България са деца. Български жени и мъже също стават обект на престъплението, но във вътрешността на страната, главно около курортите по Черноморието и край границата с Гърция, където те са принуждавани да проституират или да полагат принудителен труд.

В годишния доклад на американското външно ведомство за трафика на хора са обхванати 175 страни. Те са разпределени в три категории, напълно отговарящи на стандартите на законодателството на САЩ в тази област; такива, които не отговарят, но полагат усилие, и страни, които напълно не отговарят на американските стандарти. България е включена във втората група.

Представяйки доклада, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че администрацията на президента Барак Обама гледа на борбата с търговията с хора като критично важен компонент на външнополитическия си дневен ред.

"Световната икономическа криза увеличава риска от търговия с хора, защото в търсене на работа те стават по-уязвими и може да се превърнат в жертви на трафикантите, да бъдат принуждавани да проституират или да работят при робски условия", посочи Клинтън.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?