Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България е изложена на "силен риск да бъде завладяна от проруски сили"

Руското подмолно влияние в Източна Европа минава през партии, бизнесмени, олигарси и държавни служители

58 коментара
България е изложена на "силен риск да бъде завладяна от проруски сили"

В България руското икономическо влияние е толкова силно, "че страната е изложена на силен риск цялата ѝ държавна машина да бъде завладяна от проруски сили". Това се посочва в изследване на американски частен мозъчен тръст и българския Център за изследване на демокрацията.

Според доклада от проучването, озаглавено "Ръководството на Кремъл: Разбиране на руското влияние в Източна и Централна Европа", в България руското икономическо влияние се равнява на около 22 процента от брутния ѝ вътрешен продукт между 2005 и 2014 година и има ясни знаци за политическо и икономическо превземане на страната. То се осъществява чрез политически партии, местни бизнесмени и държавни служители, като заплашва независимостта на правителствените решения и заплашва ориентацията на страната.

Водещ автор е бившата високопоставена служителка от Държавния департамент - Хедър Конли. Участват още Руслан Стефанов, Мартин Владимиров и Джеймс Мина.

Според изследването Русия е подела задкулисна кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира пет страни от Централна и Източна Европа, да дискредитира западния либерален демократичен модел и да подкопае трансатлантическите връзки.

В доклада, който бе публикуван в четвъртък, се посочва, че Москва използва за целта симпатизиращи ѝ местни политици, стреми се да доминира на енергийните пазари и в други икономически сектори и подкопава антикорупционните мерки, опитвайки се по този начин да влияе върху правителствата на България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия.

"В някои страни руското влияние е проникнало толкова надълбоко и нашироко, че поставя под въпрос националната стабилност, както и западната ориентация на страната и (общата) евроатлантическа стабилност", се казва в 16-месечното изследване.

Корумпирани бизнесмени, политици и олигарси

Според авторите на изследването с придобиването на значително влияние над българската икономика Русия използва доминиращата си позиция в стратегически сектори, за да засили съществуващите връзки и да изгради нови с корумпирани бизнесмени и местни олигарси.

"От своя страна тези бизнесмени са свързани с известни политици, над които оказват значителен контрол. Политиците сключват сделки, облагодетелстващи тези бизнесмени и засилващи властта им в корупционните мрежи в страната и над държавните институции", се посочва в доклада.

Авторите отбелязват обаче, че все по-често средното звено в тази верига се премахва и проруски местни бизнесмени директно влизат в политиката и заемат важни позиции в държавните институции, за да прокарват проруски бизнес интереси и политики.

"С помощта на спонсорирани от Кремъл политически партии и бързо създавани организации в подкрепа на конкретни руски политики проруските играчи успяват да влияят върху дебата за националната политика в България и върху българското правителство, така че Русия да извлича пряка полза", се посочва в доклада.

Мрежи на влияние

Авторите посочват, че няма един основен двигател на руското политическо влияние в България, а "по-скоро взаимно подсилващи се мрежи на влияние, простиращи се от корумпирани политици и симпатизиращи партии до големи енергийни компании и български олигарси".

Като най-близкия политически съюзник на Кремъл в България е определена ксенофобската "Атака". Според американски дипломати партията на Волен Сидеров работи с руското посолство в София, се посочва в доклада.

"Най-важната проруска група си остава Българската социалистическа партия", отбелязват авторите.

Те припомнят, че ДПС и АБВ също са подкрепяли руски политики, особено по отношение на енергетиката.

"Това доведе до странна политическа коалиция, заради която български депутат допусна, че БСП, ДПС и АБВ работят за създаване на проруска коалиция, която да свали правителството", се посочва в доклада.

Авторите отбелязват, че за да поддържа руското икономическо господство и да избягва проверки на бизнес делата си, Кремъл използва сложни и сенчести мрежи, обхващащи държавни служители и бизнес общността.

"Изискването на непрозрачност на транзакциите създаде порочен кръг на увеличено руско икономическо влияние и западане на българските стандарти за управление. Руската държава и частни интереси влияят върху посоката на управлението. Подобни практики се демонстрират в управлението на държавни компании, големите енергийни инфраструктурни проекти, раздаването на договори за обществени поръчки, одобряването на сливания и придобивания и възползването от "вратички" в корпоративното управление, за да се блокират политически инициативи, противоречащи на руските бизнес и стратегически интереси", се посочва в доклада.

Бъдещата ориентация на България под въпрос

В него се отбелязва, че малко европейски страни за толкова свързани с Русия като България - исторически, икономически и културно.

Изследователите припомнят идеята на Тодор Живков България да стане 16-та република на СССР и коментират, че въпреки присъединяването си към НАТО и ЕС българите са запазили симпатии към Русия.

"Ако има искане от ЕС или НАТО София да предприеме стъпки, които противоречат на руските интереси, българското правителство ще се окаже под огромен натиск от проруски партии и организации, които мобилизират пълен набор от средства за промяна на политиката в полза на Москва", се посочва в доклада.

Авторите посочват, че руското влияние има негативни странични ефекти, особено в енергийната политика на страната. Тези връзки дават на Кремъл мощен инструмент за натиск върху сегашни и бъдещи политически решения в София и са повод за тревога и за бъдещата политическа ориентация на България.

В доклада се припомня, че "Газпром" е единственият доставчик на газ за България, а "Росатом" има водеща позиция в ядрения сектор.

Случаят "Пеевски"

Основен канал за руското влияние в изследваните държави е корупцията, като то се възползва от слабостите на демократичните общества. Икономическото влияние например се прокарва чрез придобиване на доминация в стратегически сектори, особено такива свързани с държавни ресурси и активи, се посочва в доклада.

Част от държавите са в по-силен икономически плен, а другите – в политически, но и в двата случая руското влияние може да овладее самата държава.

Според доклада руското влияние в страни с висока безработица и недоразвити икономики като тези в Източна Европа има способността да се разпространява като мрежа посредством корупцията, създавайки почти непробиваем "порочен кръг", докато не постигне целта си за овладяване на държавата.

"България е интересен пример за появата на такъв "порочен кръг", посочват авторите.

Те отделят значително място за примера със "спорния" народен представител Делян Пеевски и посочват, че той контролира бизнес империя, разпростираща се върху поне пет икономически сектора, включително медии и телекомуникации, енергетика, строителство, производство на цигари, отбранителна промишленост, което го прави един от най-влиятелните хора в страната.

Анализаторите твърдят, че медийният конгломерат на Пеевски например контролира 40% от издателската дейност в България и 80% от разпространението на вестници. Припомня се, че депутатът е част от ДПС – "един от най-верните поддръжници на руската енергийна политика в България".

"В парламента Пеевски е защитавал проруски политики като изграждането на газопровода "Южен поток" и АЕЦ "Белене", пише в доклада. В него се допълва, че избраните за строителството на спрения проект "Южен поток" компании се свързват с Пеевски, а руският бизнес партньор в консорциума е контролиран от Генадий Тимченко - близък съратник на властта в Кремъл и включен в списъка за санкции на САЩ и ЕС.

 

Според доклада Пеевски е замесен и в банковата криза в България през лятото на 2014 г., защото се твърди, че "рязкото и необяснимо" изтегляне на негови авоари от КТБ, всъщност, е причинило фалита на банката, довел и до правителствена криза.

 

"Случаят "Пеевски" илюстрира потенциала на тези мрежи на влияние и системната опасност, която те поставят. Проруските политици и бизнесмени се опитват да отнемат способността на демокрацията да контролира, да осигури прозрачност и отчетност, което ерозира върховенството на закона и прави държавата уязвима на експлоатация и манипулация", се посочва в доклада.

 

В него се дават примери, подобни на случая "Пеевски", и в останалите изследвани държави. Например в Унгария силно влияние има Мегдет Рахимкулов, богат руски бизнесмен и бивш шеф в "Газпром", който постепенно е придобил акции в унгарската енергийна компания МОЛ. В Сърбия пък няколко руски бизнесмени имат значителни инвестиции и партньорства чрез офшорни сметки, включително Константин Малофеев и Игор Ротенберг.

Докладът

Публикуването на доклада съвпада с безпрецедентен дебат в САЩ дали Русия се опитва да се намеси в американските президентски избори на 8 ноември чрез кибератаки и чрез публикуването на имейли от кампанията на кандидата за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън, припомня Ройтерс.

От нейната кампания заявиха, че Кремъл се опитва да помогне на републиканския ѝ съперник Доналд Тръмп да спечели битката за Белия дом.

Освен това американските власти за първи път официално обвиниха Русия в кибератаки. Руският президент Владимир Путин обаче отхвърли всички обвинения.

Засега руското посолство във Вашингтон не е коментирало доклада на неправителствените организации, отбелязва Ройтерс.

"Буферът в Източна Европа"

Бивш високопоставен служител от Държавния департамент Хедър Конли е водещ автор на изследването, а други високопоставени американски официални лица казаха, че са съгласни с констатациите за руската намеса в Източна Европа.

"Руснаците са ангажирани в продължителна кампания, за да си върнат това, което Путин смята , и да подкопаят не само НАТО и ЕС, но и цялата демократична основа на двете институции", казал пред Ройтерс американски експерт, който е пожелал да остане анонимен.

По думите му Белият дом е наредил на служителите си да не обсъждат публично враждебните руски дейности.

Той посочил обаче, че те включват подкупи, пропаганда, дезинформация, "епизодични" убийства на критици на Кремъл у дома или в чужбина, а сега използват Интернет, за да подкопаят опонентите си и да отслабят западните институции.

Изследването се спира на поредица от руски стъпки за разширяване на руското влияние в Централна и Източна Европа.

Те варират от "мегапроекти", като например контракта за 12.2 млрд. евро за изграждане на два нови ядрени реактора в Унгария, възложени на Русия при непрозрачни условия, до "култивирането" на проруски бизнесмени, които да спечелят политически постове и после да защитават интересите на Москва, сочат авторите. Друг от лостовете на Москва е "отглеждането” на проруски бизнесмени, на които се помага да придобият позиции на политическо равнище и след това да защитават руските интереси.

Водещият автор на изследването Хедър Конли каза в интервю, че то има за цел да осветли предизвикателствата, на които водещите американски и европейски политици не обръщат достатъчно внимание.

"Първата стъпка е да се признае онова, което се случва - какъв е залогът тук и как ние виждаме себе си и функционирането на нашата демокрация", каза той.

Какво да се направи

В проучването се препоръчват мерки за ограничаване на "порочния цикъл" на подмолното руско влияние. Те включват осветляване на незаконните финансови потоци и обновяване на американските програми за помощ с акцент върху укрепването на управлението и борбата с руското влияние.

Това не е единственото проучване тази година, което хвърля светлина върху руските действия в региона. "Русия откри нов политически фронт вътре в Европа, подкрепяйки крайната десница срещу либералния Европейски съюз", посочи през февруари изследователска група на британската армия - Центъра за исторически анализи и изследване на конфликти.

Правителства като тези на Унгария и Гърция "открито симпатизират" на Путин", се казва в него "Резултатът е, че е налице значителна "пета колона" в Западна и Централна Европа, която отслабва нашият отговор на руската агресия".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

58 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ideyazabulgaria
  #58

  Никога дивото не може да замени питомното!

  Соровчетата от СДСарската българска редакция на в „Дойче веле“ и СДСарския "Център за изследване на демокрацията" направили прословутото изследване, не са обяснили въобще причината за ширещата се Путинова пропаганда у нас и в бившите комунистически страни. Путиновата дезинформирща машина действа само на изток в бившите комунистически страни и е насочена само към техните " меки мозъци", пълни все още с бръмбарите на съветската пропаганда, промила дълбоко

 2. Мони_deactivated_1480055728
  #57
 3. _Стефан Стамболов_
  #56
 4. Територия на Мики Маус
  #55
 5. Miau
  #54

  Да не е това първата статия, че Русия ни е овладяла? Да ви изброявам ли всичко останало? Тук дори не става дума за пропагандата, за медиите. А за руската собственост по морето и не само там? За онагляването на разни тъпи рускини, които настояват да говорят, при това ВИСОКО, на руски език? Говориш на езика на страната, в която се намираш, питайте българите в чубжина, иначе си заминаваш!И пак ще ви напомня: помните ли разкритията за Южен поток? Как на българските власти е НАРЕДЕНО ОТ МОСКВА да нарушат европейското законодателство? Това не се знае от българските органи?!

 6. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #53
 7. Miau
  #52

  Ние ОТКОГА СМЕ ЗАБЕЛЯЗАЛИ ТУК руските ТРОЛОВЕ? Това, което филка нарича майк, това е пешо мистралът, един и същи, денонощно е тук, и да, адаш, особено нощно време се развихря, към 3 часа за да е най-отгоре във форума,особено когато няма администратор.

 8. Територия на Мики Маус
  #51
 9. Miau
  #50

  Вие мислите, че органите в България не знаят, че РУСИЯ НИ Е ОВЛАДЯЛА, че това да не е първата статия по въпроса, и въобще те на статии ли трябва да чакат, или сами да си правят проучванията? Забравихте ли Южен поток и че тогава РУСКИ КЪРТИЦИ В ПАРЛАМЕНТА за малко да прокарат законодателни промени в провиторечие с Третия енергиен пакет? А законът само с 50 хиляди евро инвестиция да добиваш право на гражданство? Той доколкото разбирам само е отложен.

 10. Територия на Мики Маус
  #49

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.