България е изнесла над 400 хил.т пшеница за два месеца

България е изнесла повече от 400 хил. т пшеница за период от два месеца, което досега не се е случвало у нас, съобщи в петък министърът на земеделието Мехмед Дикме. Той допълни, че вчера е подписано търговско споразумение за износ на нови 50 000 т.

Според Дикме, цитиран от БНР, са създадени необходимите условия зърнопроизводителите да не бързат да продават своята продукция, защото могат да я съхраняват до края на годината срещу 1.20 лв. за тон. През последния месец и половина зърнопроизводителите масово се оплакват, че засега търговците предлагат ниски изкупни цени, които не покриват себестойността на продукцията.

Земеделският министър каза още, че освен договорените за изкупуване 115 000 т зърно, държавният резерв е започнал изкупуването на още 55 000.

В момента се разиграва безмитна квота за износ на 88 хил. т царевица за Европейския съюз. Количеството на безмитната квота ще расте с по 8 хил. т всяка година до присъединяването на България към ЕС. За пшеницата безмитната квота за износ е 320 000 т, увеличението ще е с по 50 хил. на година до 2007-ма.

Земеделският министър откри в карнобатското село Церковски новите производствени мощности на "Винпром Карнобат". Инвестицията е на стойност от 9 млн. евро, от които 1.5 млн. са осигурени по програма САПАРД.

Споделяне

Още от Бизнес