България е изпълнила минималните стандарти на НАТО за опазване на тайни

На заседание на Съвета на НАТО днес е бил обсъден въпросът за стандартите за защита на класифицираната информация, които се въвеждат в новопоканените страни, съобщи зам.министърът на външните работи Любомир Иванов.

Засега България ще получи достъп до секретна информация само в комитетите, в които ще участва като наблюдател, уточни Иванов по БНР. Изключения са особено чувствителни комитети като този за ядрено планиране.

Иванов поясни, че днешното решение е да бъдем поканени да участваме в мнозинството от срещите по линия на Алианса като наблюдатели, тъй като оценката е, че сме изпълнили минималните стандарти на НАТО за защита на информацията.

Първият доклад на НАТО бе доста критичен към България и в него бе отбелязано, че правителството не е в състояние да гарантира изтичане на информация към държави, които не членуват в пакта. Единствено у нас от всичките 7 страни-кандидатки бе изпратен и специален наблюдател от Брюксел. Правителството отрича да е имало критични оценки и твърди, че България в никакъв случай не е по-зле от останалите 6 новопоканени в НАТО държави.

Според Любомир Иванов 90-дневното ограничение на достъпа до класифицирана информация на Алианса за новопоканените страни е било повод за засилено внимание от страна на структурите, които се занимават с интеграцията в НАТО. Той заяви, че мерките, които бяха поискани от нас, са били изпълнени точно и в срок.

"Това не е завършен процес. Има все още доста неща да се доработват и да се довършват, но днешното решение показва, че сме направили един убедителен старт и достатъчно добре сме се справили, за да можем да получим доверието на НАТО", коментира днес зам. министърът на външните работи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?