България е изпратила на кюрдите в Ирак автомати и патрони за 6 млн. лева

България е изпратила на кюрдите в Ирак автомати и патрони за 6 млн. лева

България вече е изпратила оръжие и боеприпаси за близо 6 милиона лева като помощ на кюрдите в Ирак в борбата им срещу джихадистите от "Ислямска държава".

Помощта включва 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси, уточниха от военното министерство. Става дума за автомати и патрони за тях.

Дарението е от излишното за българската армия оръжие и вече е получено от кюрдите, като е транспортирано с помощта на партньорски държави.

Още през август на извънредно заседание Съветът "Външни работи" на ЕС приветства решението на отделни държави членки за положителен отговор на призива на кюрдските власти за спешно осигуряване на военна помощ.

Българското правителство е взело официално решение за помощта на 18 септември.

От МО припомнят, че в последните месеци се разраства влиянието на организацията "Ислямска държава" на територията на Ирак, като експанзията придобива наднационален характер, застрашавайки сигурността и стабилността на целия регион.

"В сегашната крайно нестабилна ситуация, потенциал и реална възможност за противопоставяне на силите на организацията "Ислямска държава" имат кюрдските сили за сигурност пешмерга, което, в светлината на реакциите на международната общност, определя необходимостта от предоставяне на спешна военна помощ за тях чрез иракското правителство", посочват от пресцентъра на военното министерство.

България не се включи в международната коалиция, водена от САЩ, която осъществява въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, тъй като не разполага с бойна авиация за подобна операция.

Българската бойна авиация разчита само на руски изтребители, като засега страната няма възможност да стартира проекта за закупуване на нов тип многоцелеви изтребители въпреки призивите на Алианса в тази посока.

Във вторник кюрдските милиции започнаха офанзива на три фронта в Северен Ирак срещу "Ислямска държава" (ИД).

Операциите са започнали северно от контролирания от ислямистите Мосул, южно от Киркук и срещу град на границата със Сирия.

Международната коалиция, оглавявана от Съединените щати, нанесе и въздушни удари в района на Кобане (Айн ал Араб) в момент, когато джихадистите са пред портите на сирийския кюрдски град на границата с Турция, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес.

Споделяне

Още от България