България е като африканска страна, политиците да бъдат наказани

В България положението е като в някоя африканска страна, това повече не може да се търпи, заяви в интервю за радио Дойче веле във вторник германският експерт граф Филип фон Валдердорф. Той е бил в ръководството на Германската търговско-промишлена палата, а в момента е бизнесконсултант и експерт. Интересът му към България датира от десетилетия, в момента графът също работи по проекти, свързани с България.

По повод острите критики на Брюксел заради злоупотребите с еврофондовете, фон Валдердорф изтъква парадокса: “Това го има в доста страни: икономиката върви добре, а политиката е лоша. Наблюдава се в някои страни от ЕС и, уви, същото положение го имаме и в България. Българската политика не си е написала домашното, а стопанството го е написало”.

“Помислете си само: през първото тримесечие на годината българската икономика нарасна почти със 7 процента - ръст, за който ние в Германия само можем да мечтаем. Българските предприятия функционират, предприемачеството цъфти, открива все нови и нови работни места, производството непрекъснато нараства”, продължава експертът.

“Проблемът е, че в България политиката е некадърна. Политиката, за съжаление, все още е в ръцете на старите кадри, които си правят каквото си искат. Чудно ли е тогава, че Комисията в Брюксел непрекъснато им гледа в ръцете и внимателно наблюдава отрицателните тенденции”, казва Фон Валдердорф, който изрази несъгласие с мнението на вицепремиера Меглена Плугчиева, според която най-добре е ЕК да контролира България, но да нe ѝ спира парите.

“Аз съм на обратното мнение. Смятам, че българските политици трябва да бъдат наказани именно по начина, от който най-много ще ги заболи: със спиране на парите. Защото така повече не може да продължава", казва граф Филип фон Валдердорф.

“Аз като германски данъкоплатец не приемам факта, че парите от моите данъци (защото Германия все още внася най-много пари в общата европейска каса), потъват неизвестно къде в България, че ги грабят разни мафиотски структури и всичко отива нахалост”, заяви още германският експерт.

"Та това са направо африкански нрави! Не само Германия - и останалите страни, които плащат тези пари, в момента са много гневни и не желаят повече да плащат за България. Ето защо българските политици са длъжни да изградят прозрачни структури. Няма никакъв смисъл да се говорят празни приказки, те просто трябва да бъдат принудени да го сторят. В противен случай България ще има проблеми”, смята експертът.

“Ако това не стане, просто трябва да се спрат всички пари за България. Само тогава и хората в България ще се надигнат срещу властта, защото всъщност те плащат сметката, те страдат от всичко това. Социалната система не функционира, възрастните получават мизерни пенсии, цялото население страда. И тъкмо оттам трябва да се упражни натиск върху политиката”, коментира Филип фон Валдердорф пред радио Дойче веле.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?