България е като латиноамериканските държави по социален напредък

България е като латиноамериканските държави по социален напредък

През 2020 г. България е на 43-о място в света по индекс за социален напредък със 79.86 точки.

Индексът на социалния прогрес измерва качеството на живот и социалното благосъстояние на гражданите от 163 държави, като се анализират три основни групи.

Първата категория включва основните нужди – храни и медицински грижи, достъп до вода и санитарни условия, подслон и лична сигурност. Втората категория измерва достъпа до основни знания, информация и комуникация, качество на екологията. Третата обхваща личните свободи и възможността за избор, приобщаването и достъпа до висше образование. Въз основа на резултатите държавите са включени в шест групи.

България е в челните редици на третата група, като изпреварва Румъния, която се класира на 45-о място. В групата на балканските страни са и латиноамериканските държави, известни със своите големи социални разслоения - Аржентина, Бразилия, Колумбия и Мексико.

Хърватия, която беше последната страна присъединила се към Европейския съюз, се представя по-напред от нас и е 39, а Гърция е на 30 място. Тя попада във втората група, която включва високоразвитите държави, сред които са и страни от Г-7 като Франция, Великобритания, Италия и САЩ.

С най-добри показатели са скандинавските държави: Норвегия, Дания и Финландия. На обратния полюс са Централноафриканската република, Чад и Южен Судан.

Индексът за социален напредък измерва представянето на страните само и единствено чрез социалните показатели, без да се включват икономическите фактори, обясняват неговите създатели. Според тях БВП не определя съдбата на хората в дадена страна, но в същото време индексът не се разглежда и като опит да замени БВП, а да бъде един допълнителен измерител.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?