България е лидер в Европа по използването на интернет за телефонни разговори

България е лидер в Европа по използване на интернет за телефонни разговори. Това показва най-новото проучване на Европейската комисия за ползването на електронни съобщителни услуги.

Инетрнет телефонията набира скорост, защото е по-евтина. Услугата е изключително популярна в България, където 57% от населението ползва тази услуга. След нас е Кипър (55%), Естония (54%), Литва и Латвия (51%). Услугата е по-слабо използвана в Португалия (18%), Италия (26%), Испания (28%) и Гърция (29%), но и там популярността й расте, като броят на потребителите се увеличава със средно 7 на сто от 2011 г. насам, показват данните от проучването. .

Данните за новите абонаменти за интернет достъп и за ползването му за гласова комуникация сочат, че потребителите възприемат предлаганите от новите устройства услуги, но заради цената им добре премислят преди да позвънят или да се свържат с интернет.

За да стане по-достъпен и евтин мобилният интернет Европейската комисия ще предложи пакет от законодателни актове за "Свързан континет" през септември, съобщи еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус.

Към момента делът на абонаментите за телефон с възможност за достъп до интернет варира от 55% в Швеция, Дания, Великобритания, Финландия, Франция и Нидерландия до под 35% в Белгия, Гърция, Унгария, Кипър, Румъния, България и Португалия, показва проучването на Европейската комисия.

По-слабото навлизане на пазара на смартфоните е характерно за много държави, в които абонатите с достъп до мобилен интернет ограничават времето си за сърфиране заради таксите. Това се наблюдава в Унгария (35%), Португалия (58%), Гърция (53%), Кипър (52%), Белгия (47%) и Румъния (45%).

Поради съображения, свързани с цената, повече от половината граждани на ЕС ограничават обажданията си от мобилните си телефони към номера от националните мрежи (55%) и към международни номера (54%). Над 70% ограничават националните си телефонни разговори в Гърция (81%), Португалия (79%), Ирландия (72%) и Румъния (71%).

С широколентов достъп до интернет у дома разполагат три четвърти от домакинствата в Европа, показват данните на Евростат за 2012 г.

Същевременно разделението между телефон и интернет бързо избледнява. Над една трета от потребителите (34%) използват интернет телефония (Voice over Internet Protocol или "VOIP"), което e ръст от 7 пункта през 2012 г. спрямо година по-рано. Над една четвърт (28%) ползват интернет, за да говорят безплатно с потребителите на същата VOIP мрежа, а 4% използват VOIP, за да водят по-евтини международни разговори.

Засиленото използване на интернет телефонията отразява ръста в развитието на широколентовите връзки. Например през 2012 г. в Кипър броят на свързаните с интернет домакинства се е увеличил с 11%, а ползването на интернет телефонията с 16 пункта.

Друго проучване, чиито резултати бяха оповестени през юли, показва, че скоростта е от основно значение за ползването на интернет от потребителите. Около 45% от европейските интернет потребители желаят актуализация или смяна на абонаментния си план, за да разполагат с по-скоростен интернет.

Анкетното проучване сред домакинствата относно електронните съобщения се провежда ежегодно от 2006 г. насам. Данните от проучването се използват при разработването на политиката в областта на електронните съобщения чрез редовното констатиране на състоянието и тенденциите в отношението на домакинствата и физическите лица към предоставянето на основни електронни съобщителни услуги.

Споделяне

Още от Бизнес