България е лидер в Европа по събирани опаковки от продукти за растителна защита

Стократно се е увеличил броя на земеделците, които ползват системата, за 6 години

България е лидер в Европа по събирани опаковки от продукти за растителна защита

България е на първо място в Европа за най-добра ефективност по ключов екологичен показател - събиране на опаковки от продукти за растителна защита в земеделието. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева при откриването на годишна конференция на тема "За чисто земеделие и сигурна околна среда" в Министерството на земеделието, храните и горите.

На форума бяха представени резултатите от системата за събиране и управление на опаковки от продукти за растителна защита на Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ).

Системата стартира през 2013 г., а успехът ѝ е продукт на мениджмънта на асоциацията, която ние сме подкрепяли, посочи Танева.

За 2019 г. в страната ни са били събрани и преработени над 97 на сто от опаковките, използвани от българските производители. Това се случва благодарение на специалната Система за събиране и управление на опаковки от продукти за растителна защита на АРИБ.

Този успех е на фона средните данни за събираемост в различните държави в Европа през 2017 г., които са между 60 и 95 на сто от общото количество опаковки пуснати на пазара, показват данни на Европейската асоциация за растителна защита (ЕСРА).

През първата година от действието на системата са събрани малко над 5 тона опаковки от продукти за растителна защита. През тази година количеството им достига около 500 тона. Това е почти цялото количество пластмасови опаковки, като 91% от тях са рециклирани, а останалите са обезвредени, отчетоха от АРИБ.

Само за година от рециклираните опаковки са произведени над 1000 км изолационни тръби за оптични кабели за телекомуникационната индустрия. Ако се поставят в права линия, тези кабели ще са достатъчни да свържат София и Виена, казаха от АИРБ.

Преди да заработи системата, земеделските ни стопани са се освобождавали от пластмасовите опаковки на продуктите за растителна защита по нерегламентиран начин, включително чрез изгаряне, заравяне или смесване с други отпадъци.

Предлаганият чрез системата безопасен и безплатен начин за освобождаване от празните пластмасови опаковки е увеличил броя на ползващите я фермери стократно само за 6 години. Към момента около 4000 земеделци ползват системата, отчетоха от АИРБ.

Тя преработва стотици тонове опаковки годишно и това има пряк и дългосрочен екологичен ефект върху родното земеделие, като допринася за опазването на околната среда, почвата и въздуха чисти, коментира Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ.

Земеделският министър съобщи, че ще бъдат търсени възможности в новия програмен период и в новата Обща селскостопанска политика да бъдат подкрепени и стимулирани подобни практики и инициативи в земеделието, които щадят околната среда.

По време на форума беше връчена специална награда "Най-отговорен земеделски стопанин" за 2019 г. на Георги Хаджийски, собственик на фирма "Агро КП" ЕООД. Компанията отглежда 70 000 дка земеделска земя с пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица в областите Враца и Монтана.

В конференцията "За чисто земеделието и сигурна околна среда" участват представители на научните среди, земеделски асоциации, както и членове на Европейската асоциация за растителна защита.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?