България е на 15-о място по дела пред съда в Страсбург

България е на 15-о място по дела пред съда в Страсбург

България отново е на 15-о място по брой на висящи дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), става ясно от приетия в сряда обобщен доклад по изпълнението на решенията на съда.

Срещу България в Страсбург са водени общо 623 дела през 2017 г. На този фон челните позиции в негативната класация се заемат от Румъния (9900), Русия (7750), Турция (7500) и Украйна (7100). Срещу България се водят близо 15 пъти по-малко дела, отколкото срещу Румъния, при 2.5 пъти по-малко население.

Преди две години България неизменно бе в първата десетка на страните с най-много дела пред ЕСПЧ. Спадът в класацията започна с филтрирането на делата от самия съд в Страсбург и с въвеждането на вътрешни механизми за компенсиране на жертвите на бавното правосъдие. Така огромна част от жалбите вече не отива в Страсбург, а в българския съдебен инспекторат.

"Тези данни потвърждават тенденцията за намаляване на броя на висящите жалби срещу държавата и след като години наред страната ни е заемала между седмо и девето място в тази класация, през последните седем години тя трайно е извън 10-те страни с най-много жалби пред ЕСПЧ“, се казва в анализа на правителството.

През 2016 г. България пак е заемала 15-а позиция по висящи дела пред съда в Страсбург, но делата са били точно 100 повече, отколкото през миналата година.

От гледна точка на присъдите, България има сериозни проблеми със съдебния контрол при експулсиране на чужденци на основание защита на националната сигурност, полицейското насилие и незаконното използване на специални разузнавателни средства

Докладът за делата пред съда в Страсбург се изготвя от министъра на правосъдието, приема се от правителството и се внася в Народното събрание.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?