България е на челно място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка

България е на челно място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка

България е на челните места в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка. По данни на Националния раков регистър през 2014 и 2015 година с това заболяване са диагностицирани по над 1000 жени годишно, а смъртните случаи са 349 за 2014 г. и 381 за 2015 г.

Това съобщи управителят на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов по повод Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка 23-25 януари.

Смъртността от рак на маточната шийка в България е нараснала 3 пъти – от 1.8 на 100 000 души през 1980 година до до 5.7 на 100 000 през 2015 година.

Ракът на маточната шийка е на четвърто място по процентно разпределение на най-честите злокачествени заболявания при жените в България със 7.4% за 2014 г. и 7.1% за 2015 г. Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г. Най-голяма е заболеваемостта в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Благоевград.

В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност. Данните показват, че всяка година над 61 000 жени в Европа са диагностицирани със заболяването и близо 26 000 умират от него.

Д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина припомни, че ваксините срещу човешкия папилома вирус имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. В съчетание с редовни профилактични прегледи и цитонамазки, те могат да осигурят почти 100% защита от рак на маточната шийка, причинен от онкогенните видове човешки папилома вирус (16 и 18). По данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с човешки папилома вирус и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка е намалял чувствително сред ваксинираните млади момичета и жени на възраст между 15 и 26 години.

Същевременно при над 270 милиона разпространени дози ваксини срещу човешки папилома вирус, Глобалният комитет за безопасност на ваксините продължава да счита, че та са изключително безопасни.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 91 държави в света (вкл. 33 страни от Европейския регион на Световната здравна организация), които имат национални програми за имунизация срещу рак на маточната шийка, финансирани с публични средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?