България е на четвърто място в Европа по износ на ток

През 2005 г. Националната електрическа компания (НЕК) е продала 34,4 млрд. киловатчаса електроенергия, в т.ч. в страната – 26,8 млрд. киловатчаса, и износ от рекордните 7,6 млрд. киловатчаса, съобщиха в събота от НЕК.

Експортът е с 30% повече от 2004 г., което поставя България на четвърто място в Европа по износ след Франция, Чехия и Полша.

Увеличените възможности за износ и осигуряването на вътрешното електропотребление са резултат от добрата работа на всички електроенергийни мощности в страната и от използването на големите водни ресурси през годината, отчитат от НЕК. През 2005 г. е отчетено и рекордно през последните 14 години производство на електроенергия - 44 млрд.киловатчаса.

НЕК е постигнала ръст на производството на електроенергия от собствените ВЕЦ от 33% спрямо 2004 г. Това производство се наложи и от обилните валежи и препълването на енергийните язовири, които трябваше да се изпускат контролирано и това бе извършвано през водните централи.

Миналата година потреблението на електроенергия в страната се е увеличило с 2,7 %. В обществения сектор увеличението е с 5,8%, а в домакинствата потреблението се е снижило с 3%.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?