България е на опашката по ръст на икономиката в региона

Румъния, Чехия, Полша, Латвия, Литва са моторът сред новите членки на ЕС

България е на опашката по ръст на икономиката в региона

Растежът на българската икономика все повече изостава в сравнение с този на сравними държави от ЕС, става ясно от данните на Националния статистически институт и Евростат, обявени в сряда.

Икономиката на България е нараснала с 3.6% през второто тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г., сочат експресните данни на НСИ. Те са изготвени в срок от 47 дни след отчетния период, а на 5 септември ще бъдат обявени предварителните оценки за тримесечието.

Въпреки че седем държави от ЕС все още не са представили експресните си данни за второто тримесечие на Евростат, от информацията до момента се вижда, че други 7 страни се представят по-добре от България по растеж, като основната част от тях са от Прибалтика или от Централна и Източна Европа.

Най-сериозен е растежът на БВП на Румъния – 5.7% на годишна база, но по-добре от България се представят също Латвия (4.8%), Чехия (4.5%), Полша (4.4%), Литва (3.9%), Швеция (3.9%), Холандия (3.8%), а Унгария регистрира идентичен на българския растеж – 3.6% през второто тримесечие.

Средно в Евросъюза БВП за периода се увеличава с 2.3%, а в еврозоната – с 2.2%. В САЩ пък растежът е 2.1%.

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2017 г. БВП на България в номинално изражение достига 24.3 млрд. лева. Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2017 г. е 20.9 млрд. лeвa.

Спрямо първото тримесечие на 2017 г. увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) е с 0.9%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2017 г. принос за регистрирания икономически растеж спрямо първото тримесечие на 2017 г. има бруто образуването на основен капитал - с 2.4%, износът на стоки и услуги - с 1.7%, и крайното потребление - с 0.4%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 4.2%. Бруто образуването на основен капитал отчита спад с 0.9% през второто тримесечие на 2017 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 6.1 и 7.0%.

Според Института за пазарна икономика, ако растежът на българската икономика се запази над 3% до края на годината, бюджетът ще успее да изпълни чувствително завишените си разходи през 2017 г. Засега официалната прогноза на финансовото министерство е за 3% ръст, но финансовият министър Владислав Горанов допусна, че тя може да бъде повишена до 3.9%, което зависи от данните за второто тримесечие.

Споделяне

Още от Бизнес