България е на опашката по усвояването на еврофондовете

България е на опашката по усвояването на еврофондовете

България е най-изостанала от всички страни членки на ЕС по отношение на усвояване на еврофондовете. Това каза Жан-Мари Сейлер, директор в Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия в началото на петото заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.

Той обясни изоставането с факта, че страната ни е нов член на ЕС и ѝ липсва необходимият опит и успокои, че дори по-стари членки губят европейски средства и именно затова ще ни бъде оказвана помощ.

"ЕС има едно много строго правило – средства се отпускат за ограничен период от време. Ако парите не се усвоят в този период, ние си ги взимаме обратно", каза Сейлер.

България се бави и с изпълнението на самите проекти, най-вече големите инфраструктурни от Оперативна програма "Транспорт" и Оперативна програма "Околна среда".

Въпреки това виждаме напредък, например, с магистрала "Тракия", виждаме, че се работи усилено по софийското метро и в следващите месеци ще се направят доста плащания по него, обясни Сейлер.

"Заради забавянето с изпълнението на сегашния програмен период, който изтича през 2013 г., България забравя нещо много важно. За подготовката на един инфраструктурен проект са необходими 3-4 години и вие трябва да започнете отсега да изготвяте проекти по "Транспорт" и "Околна среда" за програмния период 2014-2020 г., за да не се получава ново забавяне и загуба на средства", каза още той.

По отношение на Оперативна програма "Техническата помощ", Сейлер заяви, че ЕК очаква от България използването на средствата да стане по-ефективно, по-прозрачно и целесъобразно.

Жан-Мари Сейлер призова икономическите и социалните партньори да работят заедно и да информират обществото както за успехите, така и за проблемите. Той напомни, че европейските данъкоплатци трябва да са убедени, че парите им отиват по предназначение, иначе ЕС ще спре финансовата си подкрепа, което е нежелана ситуация.

Разплащанията на еврофондовете закъсняват сериозно

Даваме си сметка за сроковете и ще се постараем да наваксаме с проектите, увери Юлиана Николова на Съвета за управление на средствата от Европейския съюз.

Сериозно притеснение остава равнището на разплащанията по оперативните програми, скоростта, с която средствата стигат до бенефициентите, каза още Николова.

"Ако трябва да цитирам част от оценките, които се съдържат в писмо на генералния директор на "Регионална политика" Дирк Анер към финансовия министър Симеон Дянков, добре сме с договарянето, не сме добре с плащането. Проблемът не е толкова във физическото изпълнение на проектите, колкото в капацитета на бенефициентите да се отчитат и на органите, които отчитат техните разходи, бързо да ги придвижват към исканията на комисията за плащане. И в тази насока ще бъдат предприети мерките оттук нататък", коментира по-рано в петък Николова пред БНР.

Тя посочи, че в момента текат оценки в редица управляващи органи на какво се дължи забавянето и как то да бъде преодоляно. Едно от министерствата, което бави парите на бенефициентите, е регионалното министерство, посочи тя.

По думите ѝ, новото правителство е успяло да изгради работещ механизъм за сътрудничество между управляващите органи на програмите и местната власт. Все още не успяваме да създадем същия механизъм за бизнеса, защото той много по-трудно формулира общи позиции, обясни тя.

Николова отчете също, че са били положени усилия за изграждане на информационната система за управление и наблюдение в областта на фондовете (ИСУН). Програмата функционира в момента и това ни кара да мислим, че България ще получи положителни оценки за съответствие на оперативните програми, каза тя.

Към началото на 2010 г. по 7-те оперативни програми са изплатени близо 208 млн. евро. От тях над 106 млн. евро са платени за петте месеца от управлението на кабинета "Борисов", показва справката на финансовото министерство.

Въпреки това усвояването на средствата е едва 2.6% за три години.

МФ прогнозира януарски рекорд в усвояването

Министерството на финансите прогнозира в петък, че през януари България ще използва 700 млн. лв. от еврофондовете като сумата е рекордна – с 15% на повече от усвоените през декември 2009 г, който е месецът с най-висока ефективност. Парите са и 20 пъти повече, отколкото са били усвоени през януари 2009 г.

Според финансовото министерство през януари България ще получи 350 млн. лв. от Структурните и Кохезионния фондове и около 360 млн. лв. от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство.

"Всичко върви по план. По-високото ниво на финансиране дава тласък на икономиката, което на този етап е най-важната ни цел. Така се помага пряко на българския бизнес", коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от пресцентъра на министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?