България е на път да излезе от криза без чужда помощ

България е на път да излезе от криза без чужда помощ

За първи път в новата история на България страната е на път да излезе от криза без чужда помощ. Това заяви в понеделник Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии на дискусията "Една година криза".Дискусията бе организирана от икономисти от неправителствения сектор – от Институт "Отворено общество", "Индъстри Уоч", Центъра за либерални стратегии, Института за нов икономически напредък и Центъра за икономическо развитие.

Въпреки че България влезе в кризата с ниско равнище на публичната задлъжнялост, финансово стабилна и в състояние на икономически подем, тя нямаше как да бъде подмината, тъй като е малка, отворена и догонваща икономика. Една година по-късно има индикации, че най-лошото от кризата е отминало и страната ще се върне към икономически ръст без никаква чужда помощ под формата на заеми, "улеснения" и т.н., смята Георги Ганев.

Според макроикономиста този факт ще се отрази на репутацията на страната сред чуждестранните инвеститори, а освен това в периода, в който останалите държави ще изплащат дългове, натрупани през кризата, България ще може да инвестира в подобряване на бизнес климата.

Проучване на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), представено от съпредседателя му Георги Прохаски, сочи, че тази година икономическият спад ще е около 5 на сто, през следваща година ще има ръст от не повече от 0.5 на сто, а през 2011 г. - от 4 на сто. В държавния бюджет за 2010 г. правителството е заложило по-песимистичната прогноза за спад на икономиката от 2 на сто.

Инфлацията на месечна база през следващата година няма да е над 1 на сто. Пикът на безработицата ще е в началото на следващата година и тя ще е около 9.5 на сто, лек спад ще има през лятото на 2010 г., а като цяло безработицата догодина ще е около 9 на сто.

Според ЦИР, въпреки че икономиката ще тръгне нагоре догодина заради увеличение на износа и подновеното банкова кредитиране, третият източник на икономически ръст – чуждестранните инвестиции - ще са на най-ниското си равнище от последните десет години. Прохаски очаква през 2010 г. те да са 3 млрд. евро, докато тази година ще са 3.5 млрд. За сравнение, инвестициите през 2007 г. са били 8.6 млрд. евро.

60% от българите са оптимисти за кризата – за тях тя вече е зад гърба ни

Шестдесет на сто от българските граждани смятат, че най-лошото от икономическата криза вече е зад гърба ни, сочат данните на национално представително проучване на Институт "Отворено общество", резултатите от което бяха представени на дискусията от изпълнителния директор на института Георги Стойчев.

Той отбеляза, че както оптимизмът, така и песимизмът на анкетираните се дължи не толкова на икономически, а по-скоро на политически фактори, свързани с избора на новото правителство.

Проучването показва, че около 41 на сто от симпатизантите на ГЕРБ са оптимисти за бъдещото икономическо развитие на страната, докато едва 9 процента от привържениците на БСП и 10 процента от привържениците на ДПС са оптимисти за развитието на икономиката през следващите 12 месеца.

Кризата е засегнала най-много активните хора на възраст между 30 и 60 години и най-малко пенсионерите, показва проучването. Бизнесът пострада най-много от кризата, казаха участници в дискусията и заявиха, че в той в момента е на етап оцеляване.

Според анкетата два пъти повече хора декларират доверие в антикризисните мерки на новото правителство през октомври спрямо март тази година. Същевременно близо половината от гражданите заявяват, че не са били информирани както за мерките на предишното управление, така и на сегашния кабинет.

Интересното в проучването е, че над половината от анкетираните (54%) смятат, че положението в страната е непоносимо. От февруари 2008 г. досега повече от половината българи живеят в постоянно недоволство, като пикът му е бил през март 2009 г., когато почти 60% са заявили, че "положението в страната е нетърпимо".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?