България е на път да мине в жълтата Covid зона, все още няма случай на "Омикрон"

Болницата на властта в Лозенец ще стане детска, защото това е промяната, заяви Стойчо Кацаров

България е на път да мине в жълтата Covid зона, все още няма случай на "Омикрон"

България е на път да мине в жълтата Covid зона със заболеваемост под 250 души на 100 000 население, а към момента все още няма нито един заразен с новия вариант на болестта "Омикрон". Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред бТВ.

От десетина дни страната ни не е в червената Covid зона, а в оранжева зона и е на път да мине в жълтата, каза д-р Кацаров.

Той допълни, че до този момент съмненията за "Омикрон" у нас не са потвърдени, но най-вероятно ще се потвърдят, защото нито един от досегашните варианти на коронавируса не е прескочил България.

Според здравният министър засега не се налага предприемането на допълнителни Covid мерки.

"Предприели сме всички необходими мерки своевременно. Защитени могат да се чувстват онези, които са ваксинирани и са изградили имунна защита", каза здравният министър.

По повод високата смъртност от коронавирус в България д-р Кацаров отбеляза, че общата смъртност у нас по начало е много висока.

"Ние бяхме на първо място в света и преди пандемията. Анализът, който правим за високата Covid смъртност у нас, отчита няколко причини. Една, от които е, че сегашният "Делта" вариант протича по-тежко от предишните. Но основната е, че много малко хора се ваксинираха", заяви служебният здравен министър.

Кацаров допълни, че 90% от починалите от Covid-19 у нас са над 60 години и не са ваксинирани. Третата причина за високата смъртност е лошото състояние на здравната система.

Против задължителна ваксинация, но за "зелен сертификат"

Здравният министър се обяви "за" зеления сертификат, но против задължителната ваксинация. Той припомни, че зеленият сертификат е задължителен за медицинските работници.

Според него депутатите трябва да влизат в парламента със зелен сертификат, защото личният пример за ваксинацията е много важен.

Но виждаме, че четири партии се обявиха против и това разколебава хората, каза д-р Кацаров.

"Ако лятото имaше по 30 000-40 000 дози поставени ваксини седмично. Сега имаме по 130 000-140 000 поставени. Сякаш хората осъзнаха смисъла на зеления сертификат", допълни здравният министър.

Болница "Лозенец" става детска

Кацаров обяви, че решението за болница "Лозенец" да стане детска е категорично.

Преди дни медици от лечебното заведение излязоха на протест заради идеята то да приюти и пациентите на педиатрията, докато бъде построена Национална детска болница.

"Съществуването на болница "Лозенец" е аномалия, анахронизъм от тоталитарната държава.Това решение (болницата да стане детска - бел.ред.) е издържано от всички гледни точки. Властта се отказва от своята привилегия и я дава на най-скъпото си - своите деца. Това е Коледа! Това е промяната! Това е почтеното решение", каза Стойчо Кацаров.

Кацаров си тръгва удовлетворен от свършеното

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че си тръгва от Министерския съвет удовлетворен от свършеното.

"Няма груба грешка, която да отчета. Това беше възможно най-доброто, което можеше да се направи в тази ситуация", каза Стойчо Кацаров.

Той заяви, че разговори с него да остане на поста не са водени и няма намерение да остава в политиката. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?