България е на полуфинал на олимпийската квалификация по волейбол

Сн. БГНЕС

България се класира за полуфиналите на европейската олимпийска квалификация по волейбол при мъжете, след като в третия си мач победи европейските шампиони от Сърбия с 3:2 гейма (25:21, 24:26, 25:22, 20:25, 15:13) и спечели първото място в своята група. Само победителят в турнира в Берлин ще заеме последното свободно място за Европа в турнира на олимпийските игри в Токио.

До днес българите имаха две победи - 3:2 срещу считания за фаворит отбор на Франция в понеделник и 3:0 срещу Нидерландия вчера. Сърбия пък започна със загуба с 0:3 от Франция, след което със същия резултат бе победила аутсайдера в групата Нидерландия.

Така при очакваната победа на Франция срещу Нидерландия българският отбор се нуждаеше от минимум два спечелени гейма от Сърбия, за да заеме едно от първите две места в групата, даващи право на участие в полуфиналите.

Началото на мача бе оспорвано, като до 11:11 в първия гейм мачът се развиваше точка за точка. Тогава българите повишиха оборотите и лека-полека натрупаха преднина от 2-3 точки, която задържаха до края на гейма.

Вторият гейм бе най-оспорваният в мача, като до самия му край никой от двата отбора не бе успял да вземе повече от точка-две преднина. При 24:24 обаче сърбите взеха две поредни точки, а с това и гейма.

По подобен начин се разви и третият гейм, в чийто край обаче българите бяха супер мобилизирани, откъснаха се след 20-та точка, затвориха гейма при 25:22 и с това си осигуриха класирането на полуфинал, огромната заслуга за което имат титулярите Георги Сеганов, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Алекс Грозданов, Виктор Йосифов и Теодор Салпаров-либеро.

След това треньорът Силвано Пранди смени целия състав и мачът бе довършен от резервите Добромир Димитров, Велизар Чернокожев, Розалин Пенчев, Николай Пенчев, Светослав Гоцев, Теодор Тодоров и либерото Петър Каракашев.

Сърбия също смени част от титулярите си и спечели загубилия значението си вече четвърти сет.

Сърбите поведоха и в тайбрека, но около 10-та точка резервите в българския състав се мобилизираха и донесоха победата в мача.

На полуфинала България ще се изправи срещу втория в класирането в другата група – Германия или Словения.

Споделяне

Още от Спорт