България е на трето място по смъртност в ЕС от Covid-19

Ще се въведат нови, по-строги мерки, ако тези не се спазват, предупреди доц. Ангел Кунчев

България е на трето място по смъртност в ЕС от Covid-19

България е на второ място по смъртност от коронавирус на Балканския полуостров и на трето място в Европейския съюз. По заболеваемост сме на 13-та позиция в ЕС. Това съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в страната.

"В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много дефинитивно решение – или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови значително по-строги мерки, каквито има почти в цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията", заяви доц. Ангел Кунчев.

Ако това не се случи, алтернативата е "да има все повече болни и все повече загубени животи", допълни той.

Как при съпротива срещу сегашните мерки да наложим по-строги?

Здравният министър за пореден път коментира, че в обществото има неразбиране за необходимостта от спазването на ограничения. От думите му стана ясно, че има съпротива дори срещу настоящите меки мерки, които все се оказва, че пречат на някого. "Виждате, че мерките, които предприехме, не получават нужната подкрепа от гражданите. Все още се ширят становища, че няма такъв вирус или че ние влияем отрицателно върху свободата и правата на хората", каза Ангелов. Той даде пример със зелените кородири за пазаруване, които били широко обсъдени с възрастни хора и бизнеса. Първо идеята е била за два коридора, но бизнесът се е възпротивил. Така се стигнало до сутрешния коридор от 8 до 10, който се оказал неудобен и затова бил разширен и изместен следобяд. Въпреки, че уж имало консенсус около него, по думите на министъра, в последствие бизнесът се отметнал и заел позиция, че пречи.

"Ние сме във война и към тази война трябва да спасим колкото се може повече граждани с мерките, които са възможни. Всички трябва да проявим разбиране, че тези мерки са наложителни и са важни. И щом са мерки, те ограничават. Колко пъти трябва да повторим, че ако сега се лишим от едни права и свободи, скоро ще ги имаме в тяхната цялост?", коментира министърът.

"Къде сбъркахме, след като въведохме една мярка, която беше съгласувана с всички, за да могат всички да бъдат доволни. Сега отново експертите мислят как да направим мярката така, че тя да има медицинска целесъобразност и да постигне резултат за контрол върху инфекцията…", каза той.

Ако хората нямат доверие в държавата и лекарите, доникъде няма да стигнем, заяви той.

"С това разполагаме"

Ангелов коментира още, че това е системата, с която разполагаме и тя се справя по този начин. Той отново посочи, че причината да е в това състояние са неизвършените реформи и обясни защо на моменти има липса на координация между отделните звена в нея:

"Говорим за личните лекари. Те са еднолични търговци. Така са по закон. Министърът на здравеопазването не им е началник, той не може да ги управлява. ДКЦ-тата са общински структури и са подчинени на кметовете на общините. Министърът на здравеопазването е собственик на университетските болници и акционерен част в голяма част на областните болници. Към общинските болници министърът на здравеопазването няма отношение и не може по никакъв начин да се разпорежда в тях. Да дам пример с болницата в Карлово – видяхме какво се случва там, че няма организация. Областният управител поиска оставката на директора на болницата. Ни дума, ни вопъл ни стон. Министърът на здравеопазването може да наблюдава този процес. Когато се извършваше реформа в образованието се даваше голям ресурс, беше извършен дълбок системен анализ. Реши се кои са стратегическите училища и направления, реши се кои са защитените. Това трябва да се случи и в здравеопазването", коментира той.

Ангелов посочи, че трябва да има няколко стратегически държавни многопрофилни болници и в момента ние виждаме кои са те: "В София са 5-6 университетски структури, в страната са УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив, УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович"-Стара Загора, УМБАЛ-Бургас и още лечебните заедения във Варна, Русе, Шумен, Велико Търново, Плевен и още няколко лечебни заведения, на които разчитаме. Това са стратегическите структури. Ако питате дали са изградени по правилния начин – не, не са. Не са като европейски болници, каквито трябва да бъдат. Какво трябва да направим. МЗ има ограничен ресурс, за да ги направи съвременни лечебни заведения като тези, които гледаме в ЕС и по телевизията. А не пациентите да се водят от една сграда в друга с линейка и да няма асансьор. Да, сградите са на 140 години, но и в Америка има такива, но са направени".

Ангелов обясни, че в болници на павилионен принцип като "Александровка", "Св. Георги" – Пловдив, "Проф. Стоян Киркович"-Стара Загора нямат комуникация между сградите, нямат топли връзки и подземни коридори и това е огромна работа, която трябва да бъде свършена, за да стане българското здравеопазване модерно и европейско.

"Затова ви казвам, реформата не е завършена и това е резултатът. Сега в хода на една епидемия не можем да стартираме реформа, нито да се лутаме от едната крайност в другата. Трябва да градим силата на българското здравеопазване там, където то е слабо, да създаваме комуникациите, където са скъсани. Виждате, че имаше проблем с комуникацията на личните лекари и аптеките. Вчера седнахме на една маса и се уточнихме", каза той.

Системата в цифри

Ангелов съобщи, че към момента заетите легла за неинтензивно лечение са 11 492 (46%), а тези са интензивно са 1257 или 25%. Хоспитализираните са съответно 5316 и 313 души. Под най-голям натиск са болниците в Благоевград, където са заети 61% от леглата за неусложнените случаи, Габрово (95%), Шумен (130%), където пациенти вече се приемат и в отделения, които не са за гокоранивирус, в Бургас (56%), във Варна (66%).

4330 са заразените медицински лица от началото на епидемията. От  тях активни в момента са почти половината – 2313, на домашно лечение са 2159.

Починалите медицински кадри от началото на епидемията са 31 души, от които 22 лекари, 4 медицински сестри, двама санитари, един фелдшер и двама души друг медицински персонал.

За седмица излекуваните в България са 5 766 души, а общо за тази седмица, от понеделник до четвъртък, са 3105 души – по-малко отколкото дневния брой регистрирани в четвъртък.

Антигенните тестове не са алтернатива на PCR

За момента няма да предприемаме действия по отношение на регламентирането на антигенните тестове като алтернатива на PCR, заяви Ангелов по повод вчерашните указания на Европейската комисия.

"Навсякъде, където има позитивиране на антигенен, се изисква проверка с PCR. Личното ми мнение е, че тогава, когато имаме симптоматика на петия и седмия ден от контакта, е добре да се извърши антигенен тест. Когато е с висока степен на чувствителност, специфичност и е позитивен, е много вероятно човекът да е позитивен и да позитивира PCR теста. Антигенни тестове са закупени и раздадени на РЗИ, ще стигнат до лечебните заведения и изнесените фургони“, заяви той.
Засега те няма да се признават като официални данни и да влизат в статистиката.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус