България е най-големият производител на билки в ЕС

България е най-големият производител на билки в ЕС

България е най-големият производител на билки и подправки в Европейския съюз, сочат данните на европейската статистическа агенция Евростат за 2017 г.

За миналата година в страната ни са отгледани 81 хил. тона роматни и медицински растения, както и подправки. Това е близо два пъти повече спрямо втория – Полша, където са произведени 44 хил. тона. На трета позиция е Испания с 32 хил. тона.

България е и сред най-големите производители на слънчогледови семки. Страната ни е на второ място с близо 2.1 млн. тона и изпреварва с малко Унгария. Първа е Румъния с 2.9 млн. тона.

Страната ни заема четвърта позиция по производство на малини със 7.5 хил. тона. Лидер е Полша – със 104 хил. тона, следвана от Испания и Великобритания, съответно с 43.5 хил. тона и 15.5 хил. тона.

България е на четвърто място и по отглеждане на сладки череши със 48 хил. тона. Преди нас е Италия, Испания и Гърция.

Страната ни е петият най-голям производител на тютюн за миналата година с 13 хил. тона. Лидери са Италия и Полша съответно с 48 хил. и 32 хил. тона произведен тютюн.

В производството на ориз, люцерна, дини, праскови и кайсии България е на шесто място в ЕС, показва още изследването на Евростат.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?