България е “най-ислямската страна в ЕС”

България е най-ислямската страна в Европейския съюз с 1 млн. мюсюлмани, които представляват една-седма от населението. Това се посочва в статия на в. “Файненшъл таймс” по повод проучване, поръчано от вестника във връзка с прогнозите за ислямизиране на Европа, която все повече се превръщала с “Еврабия”.

Тези твърдения са базирани на факта, че Мохамед (във всичките му разновидности) е второто най-често име на новородените момчета във Великобритания, първото най-често срещано име в парижкото предградие Сен Дени. Мохамед или Мохаммед излиза на първо място от 2005 г. насам и в първите четири най-големи холандски градове.

Бернард Луис, експерт по исляма, посочва имиграцията от мюсюлмански страни и сравнително високата раждаемост сред имигрантите като тенденции, които означават, че "най-късно до края на 21 век мюсюлманите ще бъдат мнозинство в Европа".

Повечето учени, които изследват демографските тенденции, отхвърлят подобни предсказания.

Юте Клаусен, професор по политология в Брандис юнивърсити (САЩ), която изучава европейските мюсюлмани, заяви: "Тази теза се защитава от хора, които не взимат предвид цифрите. Всички тези твърдения всъщност са емоционални". Понякога така говорят мюсюлмани или крайно десни групировки, които имат интерес да изопачават цифрите.

На хартия мюсюлманите - независимо дали са религиозни или не - са 3-4 % от 493-милионното население на ЕС. Броят им вероятно ще нарасне, но далеч по-малко от най-крайните предположения.

Проучване, цитирано от “Файненшъл таймс”, показва, че раждаемостта сред емигрантите от Турция и Северна Африка спада постоянно. Въпреки това, отбелязва вестникът, градове като Берлин и Париж са вече "мюсюлмански". Според изчисления, основани на национални проучвания, в ЕС живеят 16 милиона души, определящи се като мюсюлмани.

Населението с ислямски корени наброява 5 млн. души във Франция, 3.3 милиона в Германия и 1.5-2 милиона във Великобритания. Най-ислямската страна в ЕС е България, където 1 милион мюсюлмани представляват една седма от населението.

Раждаемостта на мюсюлманските имигранти в Европа, макар и по-висока от средната в ЕС, спада постоянно. Това показва проучване на северноафриканските жени във Франция от 1981 до днес, проведено от учените Джонатан Лорънс и Жюстин Ваис в книгата им "Интеграция на исляма".

Колкото повече е живяла една жена във Франция, толкова по-малко деца има тя и нейната раждаемост се приближава към тази на французойките. В същото време, отбелязва “Файненшъл таймс”, расте бързо раждаемостта в страните на Северна Европа, като във Франция и Великобритания тя е вече 2.1 деца на всяка жена.

Според Съвета за национално разузнаване на САЩ през 2025 г. в ЕС ще има между 23 и 38 милиона мюсюлмани - 5-8 на сто от населението. След 2025 г. обаче мюсюлманското население би трябвало да спре да расте толкова бързо, имайки предвид намаляващата раждаемост.

Вестникът стига до извода, че ислямизацията на Европа и още по-малко законите на шериата, не са демографска перспектива за континента.

Според проучване на агенция “Харис” за в. “Файненшъл таймс”, публикувано в понеделник, британците са най-подозрителни към мюсюлманската общност, а французите съжителстват най-леко с нея.

Резервираността на британците към мюсюлманските жители на тяхната страна се е засилила след бомбените атентати в лондонското метро през 2005 г.

В сравнение с французите, германците, италианците и гражданите на САЩ, интервюирани за проучването, повечето граждани на Великобритания са по-склонни да очакват “голяма терористична атака” в страната си в рамките на година (52%) и разглеждат мюсюлманите като заплаха на националната си сигурност (38%).

Значителна част от британците (46%) смятат, че мюсюлманите имат твърде голямо политическо влияние в страната. Процентът на хората, които смятат, че мюсюлманската религиозна общност се е превърнала в “обект на незаслужени критики”, е най-малък във Великобритания.

От друга страна, процентът на гражданите, които биха се противопоставили на евентуален брак на детето им с мюсюлмански партньор, е най-голям в Германия и САЩ, които изпреварват Великобритания по този показател.

На базата на това проучване Ерик Блайч от Мидълбъри колидж, Вермонт, коментира пред “Файненшъл таймс”, че британците са се отдръпнали от по-напредничавия или мултикултурен подход, преобладавал в страната от десетилетия насам.

Гражданите на Франция са най-приятелски настроени към мюсюлманите, сочи проучването, което е проведено онлайн през август между 6 398 участници.

Процентът на хората, които приемат мюсюлманите като заплаха за обществото, е най-малък във Франция (21%). Пак там най-много хора (52%) в сравнение с останалите страни, обхванати от проучването, смятат, че тази общност е обект на несправедливи критики.  

Културната интеграция във Франция е на много добро равнище, но не така стоят нещата с борбата с дискриминацията, особено за високоплатени работни места, казва Патрик Уел от Парижкия университет. Той допълва, че във Великобритания е точно обратното.

Споделяне

Още от Европа