България е напред в класацията на паспортите според безвизовия режим

България е напред в класацията на паспортите според безвизовия режим

Издаваният в Италия "Бюлетин за европейски стратегии" помества в новия си брой световна класация на задграничните паспорти според това в колко страни могат да пътуват техните притежатели, без да се нуждаят от визи или като ги получават направо на границата, предаде БТА.

Класацията обхваща 196 държави и територии, които образуват 92 групи, като във всяка група страните са подредени по азбучен ред съобразно тяхното наименование на английски език.

Най-уважавани се оказват паспортите на Финландия, Швеция и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, чиито граждани могат свободно да пътуват в 173 страни. След тях са Дания, Германия, Люксембург и САЩ с безвизов достъп до 172 страни, Белгия, Италия и Нидерландия - 171, и Канада, Франция, Ирландия, Япония, Норвегия, Португалия и Испания със 170 страни.

България е във високо пласираната група 21 заедно с Чили и Румъния, чиито паспортите осигуряват безвизов достъп до 141 страни. В рамките на Европейския съюз след българските и румънските паспорти се нареждат тези на Хърватия със 129 държави и територии.

От съседните на България и Румъния страни най-авторитетен е паспортът на Гърция, приет в 167 държави и територии, следван от този на Словения - 155. Паспортите на Сърбия и Македония са на безвизов режим съответно в 104 и 103 страни, на Черна гора - 98, на Турция - 94, на Босна и Херцеговина - 91 и на Албания - 88.

Косовските паспорти са в дъното на класацията със свободен достъп до 38 страни, като след тях остават само тези на Непал - 37, Еритрея - 36, Пакистан и Сомалия - 32, Ирак - 31 и Афганистан - 28.

Показателни са позициите на държавите от групата БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Докато бразилският паспорт е в елита с безвизов достъп до 146 страни, следващите го паспорти на Руската федерация и Република Южна Африка се ползват със същата привилегия съответно в 95 и 94 страни, а Индия и Китай са в дъното с 52 и 43 страни.

Това показва, че малката книжка от 30-40 страници със стандартни размери 9 на 12,5 сантиметра, наричана паспорт, отразява геополитически разпределения, които невинаги съответстват на икономическата мощ и на военно-политическото влияние на държавите, отбелязва БТА.

Споделяне

Още от Свят