България е обект на сериозен разузнавателен интерес от държави извън ЕС и НАТО

Чужди служби се опитват да влияят на общественото мнение и взимането на решения и особено се интересуват от енергетиката

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

България е обект на шпионаж от чужди специални служби, които вече се опитват да оказват влияние и върху общественото мнение и процесите за вземане на решения, като за целите си използват и медии, партии и неправителствени организации. Освен това българските служби са засекли и специално внимание към енергийните проекти в страната.

Това става ясно от докладите за работата на контраразузнаването – ДАНС и разузнаването – ДАР за 2016 година. Констатациите не са нови и присъстват и в предишни подобни доклади.

Предизвикателства за националната сигурност остават мигрантският натиск, опасността от терористични нападения, корупцията и други. Въпреки предприетите мерки България остава уязвима и от кибератаки.

Как действат чуждите служби у нас?

Според ДАНС чуждите служби у нас използват служители на прикритие в дипломатическите мисии, в религиозната, икономическата, образователната и културната област. В арсенала им обаче влизат и местни лица и структури.

Провеждат се и мероприятия за влияние върху общественото мнение, включително чрез използване на средства за масово осведомяване.

"Наблюдава се активен стремеж за набиране на информация за развиващите се на наднационално ниво процеси. Особено внимание се обръща на събирането на сведения за кризисни ситуации в страната и за национални проекти с енергийна насоченост", посочват от ДАНС.

Според контраразузнаването традиционен обект на контрол от чужди специални служби са и съответните землячески общности в България.

"Поради членството си в ЕС и НАТО и геополитическото си положение България е обект на сериозен разузнавателен интерес от държави, които възприемат Съюза и Алианса като заплахи за собствената си сигурност", отбелязват от ДАНС.

В същото време специалните служби на някои държави продължават активно да подпомагат традиционната асимилационна политика спрямо българските общности зад граница.

Чуждите служби се опитват да влияят на решенията у нас

От Държавна агенция "Разузнаване" допълват картината като отчитат, че активността на чуждите служби продължава да "представлява траен риск за сигурността на България".

"Тази дейност беше насочена не само към придобиване на информация за политическите и икономическите процеси и за състоянието на въоръжените сили и политиката на отбрана на България, но и към създаване на позиции за оказване на влияние върху общественото мнение и процесите за вземане на решения", посочват от разузнаването.

Според агенцията особен риск са представлявали "комплексният характер и обхватът на операциите на специалните служби, използващи структури, създадени на културна и религиозна основа, както и смесени фирми, сдружения, правителствени и неправителствени организации, партийни формации".

Специалните служби обаче нямат практика да представят конкретна информация кои чужди служби са активни у нас.

ДАНС: Терористичната заплаха остава

От ДАНС отчитат още, че терористичната заплаха за Европа нараства, като в най- голяма степен тя е свързана с активността на групировката "Ислямска държава” (ИД), която се опитва да компенсира загубата на позиции в Сирия и Ирак с "преливане на напрежение” към Запада.

През 2016 г. обаче не са получавани конкретни и достоверни данни за отправени заплахи или за подготвяно терористично нападение у нас или срещу български граждани и интереси зад граница, както и за изграждане на терористични структури на наша територия.

През миналата година са наложени принудителни административни мерки "отнемане правото на пребиваване”, "експулсиране” и "забрана за влизане в страната” на oбщо 22 лица, съпричастни към терористична дейност.

При съвместна операция на ДАНС и МВР е задържано и човек, който се обучавал за участие в бойни действия на страната на терористични групировки в Близкия изток.

Пресечени са и канали за незаконна миграция през българската граница, за които има индикации, че е възможно да са ползвани и от привърженици на терористични организации.

Допълнителен фактор остава повишеният миграционен натиск и възможностите в него да се инфилтрират членове на терористични структури.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?