България е осъдена да плати 430 000 евро на вдовицата на Самоковеца

Ангелина Димитрова спечели през 2015 г. дело за нарушено право на собственост

България е осъдена да плати 430 000 евро на вдовицата на Самоковеца

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) присъди на вдовицата на разстреляние през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца – Ангелина, обезщетение от близо 430 000 евро.

Става въпрос за дело за нарушено право на собственост, което тя и синът ѝ Константин спечелиха още през март 2015 г.

Тогава европейските магистрати им присъдиха обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски, но без да се произнесат каква ще компенсацията за нанесените им имуществени вреди.

Вдовицата на Самоковеца претендираше държавата да ѝ плати стойността на няколко отнети имоти – апартамент във Варна, оценен на 71 800 лв., офис в София за 601 400 лв., както и платени от Димитрова на държавата 178 815 лв.

През м.г. ЕСПЧ даде на България 4-месечен срок да се споразумее с вдовицата на Самоковеца, но от решението, огласено в четвъртък, става ясно, че това така и не се е случило. Представителите на държавата са заявили единствено, че претендираните от Димитрова суми са прекомерни и настояват тя да получи минимално обезщетение.

Съдът в Страсбург обаче посочва, че след като жалбоподателката не иска възстановяване на отнетите имоти, а държавата не предоставя алтернативна оценка на стойността им, той стъпва върху тази на Димитрова при определяне на обезщетението.

Процедурата по конфискация на семейните имоти започна по реда на глава трета от Закон за собствеността на гражданите (ЗСГ) по искане на прокуратурата още през 2001 г., припомня "Правен свят".

Тогава бяха изследвани доходите на Самоковеца и съпругата му в периода между 1990 г. и 2001 г. Делото обаче беше прекратено през 2002 г. После започна отначало с нова проверка за доходите на семейството на сочения за наркобос Димитров за същия период. Така през 2004 г. бе заведено дело за отнемането на два апартамента, офис, парцел земя, ваканционна къща и кола.

Софийският окръжен съд изчисли, че незаконните доходи на семейството в този период възлизат на 40 000 долара, а на втора инстанция магистратите прецениха, че размерът им достига 286 000 долара. По тази причина Софийският апелативен съд постанови отнемането на апартаменти в София и Варна, офис, гараж, част от парцел в столицата, както и заплащането на държавата на цената на вила в Боровец и кола, които междувременно са били продадени. Делото не беше допуснато до касация и решението влезе в сила.

През 2015 г. обаче ЕСПЧ отсъди, че правото на собственост на вдовицата и сина ѝ е било нарушено, критикувайки подробно регламентите на отменения вече ЗСГ.

"Всичко това, както и свободата на прокуратурата да започва и прекратява на практика еднакви производства по глава трета от ЗСГ, означава, че тази процедура не отговаря на изискването за предвидимост, което предполага, че човек трябва да може с подходящ съвет разумно да предвиди последствията, които дадено действие може да му причини", пише в решението, цитирано от "Правен свят" в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от България