България е осъдена в Страсбург за репресията срещу съдия Мирослава Тодорова

България е осъдена в Страсбург за репресията срещу съдия Мирослава Тодорова

Бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова очаквано осъди държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург за това, че е била подложена на репресия от институциите и е било нарушено правото ѝ на свободно изразяване. Делото приключва без присъждане на обезщетение, защотоТодорова не е претендирала за такова.

Причина за делото стана саморазправата със съдия Тодорова по време на първото правителство на Бойко Борисов, когато вътрешен министър бе неговата тогавашна дясна ръка Цветан Цветанов. Магистратът бе подложен на вербална атака от страна на Цветанов, който я зачисли към "октопода" в държавата. По това време Цветанов лепеше "октопода" като етикет на своите опоненти, обвинявайки ги във връзки с организираната престъпност.

Тогавашният вътрешен министър не се стараеше да прикрива, че атаката срещу Тодорова е заради острите ѝ критики срещу върлуващата полицейщина в държавата. По това време МВР кръщаваше свои акции с имена на неудобни съдии. През съдийката правителството се опитваше да уязви и Съюза на съдиите в България.

След атаката на Цветанов срещу съдия Тодорова се задейства съдебният инспекторат, който откри, че тя е забавила 57 дела, но без да отчете, че Тодорова е най-натовареният наказателен съдия в Софийския градски съд и за една година е решила над 200 дела. Тя бе наказана от Висшия съдебен съвет през 2012 година. След това отново бе наказана за забавяне на мотивите по дела, за които вече бе наказана веднъж и накрая бе уволнена от ВСС.

Съдия Тодорова спечели делото срещу уволнението си пред Върховния административен съд и бе върната на работа.

В решението си Европейският съд посочва, че критичните възгледи на съдия Тодорова са предизвикали реакция от ВСС и правителството. ЕСПЧ цитира и Цветан Цветанов, който по това време се питаше дали Тодорова служи на организираната престъпност.

В крайна сметка европейският съд обявява, че има доказателства за съществуването на причинно-следствена връзка между позициите на Мирослава Тодорова и наказанията, наложени от ВСС".

"Позициите на жалбоподателката очевидно са били част от дебат по въпроси от общ интерес, в който тя участва в качеството си на председател на основното професионално сдружение на съдиите в страната. Нейната свобода на изразяване трябва да се ползва с високо ниво на защита и че всяка намеса в упражняването на тази свобода трябва да бъде обект на строг контрол, който върви ръка за ръка с ограничена преценка от властите", се казва в решението.

Мирослава Тодорова реши да води дело пред Страсбург, след като не успя да потвърси правата си пред българския съд. Тя заведе делото за клевета срещу Цветанов заради две негови интервюта от януари 2012 г. пред в. "24 часа" и бТВ, в които той правеше внушения за нейни евентуални връзки с мафията, тъй като забавяла мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.

В първото си интервю от 23 януари 2012 г. Цветанов бе цитиран в заглавието на "24 часа" – "Най-големият ни критик бави дело срещу мафията" и в подзаглавие – "Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност".

На следващия ден в ефира на бТВ тогавашният вътрешен министър бе попитан: "Скандал с шефката на Съюза на съдиите - вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията...", на което Цветанов веднага отговори: "Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност".

Казусът бе решен в полза на Цветанов в края на октомври 2012 г. от зам.-председателя на Районния съд в Пловдив Екатерина Роглекова, след като Върховният касационен съд (ВКС) го прати там, понеже Тодорова е съдия от софийския район и е била зам.-председател на Софийския районен съд, който първоначално трябваше да го разгледа.

Впоследствие ВКС прецени, че разглеждането на делото ще продължи в Софийския окръжен съд, след като всички съдии от Пловдивския окръжен съд, който трябваше да разгледа делото на втора инстанция, си направиха отвод, за да избегнат съмненията за предубеденост.

Съмненията се засилиха по време на процедурата за избор на главен прокурор в края на 2012 г., когато настоящият ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров призна, че тогавашният шеф на Пловдивския районен съд Веселин Хаджиев му е дал достъп до делото на Мирослава Тодорова, още преди то да бъде разпределено на съдия-докладчик.

В крайна сметка делото за клевета срещу Цветанов не успя да приключи с окончателно решение, защото той бе избран за депутат и получи имунитет. След това изтече и давността.

ВСС и съдебният инспекторат обаче не спряха с атаките си срещу Мирослава Тодорова. Инспекторатът разпространи нейната имуществена декларация с всички и лични данни, а след това ВСС намали оценката в атестацията на съдия Тодорова без да намери за нужно да дава обяснения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?