България е осъдена заради отказана смяна на пола

България е осъдена заради отказана смяна на пола

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради това, че българските власти без основателна причина са отказали на транссексуален български гражданин да си промени пола.

Й. Т. е жена, която е родена през 1970 г. През юношеските си години тя осъзнава мъжката си сексуална идентичност и започва да води социален живот като мъж с мъжко първо име.

От 2008 г. жалбоподателят живее в партньорки отношения с друга жена, която родила през 2010 г. дете с помощта на изкуствено оплождане от донор. Оттогава Й. Т. и детето му се възприемат взаимно като баща и син.

През 2014 г. ищецът е претърпял операция за премахване на млечните жлези и през 2015 г. се е обърнал към районен съд с искане за смяна на първото, бащиното и фамилното си име, като и на своя пол и ЕГН в електронните регистри. Това са необходимите елементи, преди Й. Т. да се подложи на още една операция, с която да завърши промяната на пола си.

Районният съд, а след това и апелативният съд отказват да удовлетворят искането на транссексуалния мъж. Аргументът е, че публичният интерес не допуска подобно разрешение, но без да се уточни какъв точно е публичният интерес в този случай.

Европейският казва, че Й. Т. неоправдано дълго време е бил поставен в "смущаваща ситуация" и изпитвал "уязвимост, унижение и безпокойство". Съдът в Страсбург постанови България да изплати на ищеца 7500 евро за морални вреди и 4150 евро разноски по делото.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?