България е паднала до 57-мо място от 187 страни по човешко развитие

До 2030 година по-голямата част от средната класа ще живее в Азия

Сн. БГНЕС

България губи позиции и заема 57-мо място от 187 държави в света според индекса на ООН за човешкото развитие.

 В доклада, оповестен в края на 2011 година, страната ни е на малко по-добра позиция - 55-то място.

Индексът на човешкото развитие (ИЧР) на ООН оценява нивото на бедността, грамотността, образованието, очакваната продължителност на живота и др. Той е стандартизирано средство за оценяване на благосъстоянието и най-вече на детското благополучие.

Оценяват се продължителността на живота и здравословния начин на живот, който се преценява според вероятната продължителност на живота към момента на раждането, знанието или равнището на образованието, което се преценява според степента на грамотност на възрастните, както и жизнения стандарт.

На първите три места тази година са Норвегия, Австралия и САЩ. В първата десетка влизат още Холандия, Германия, Нова Зеландия, Ирландия, Швеция, Швейцария и Япония. На последните места са Демократична република Конго и Нигер.

 От нашите съседи Румъния е с едно място пред България - 56-то, а Сърбия е на 64-то.

В доклада за човешкото развитие се посочва, че до 2030 година в Азиатско-тихоокеанския регион ще живеят две трети от средната класа в света на фона на излизането от бедност на стотици милиони хора в развиващите се страни.

В документа се казва, че образованието, борбата срещу бедността и участието в световната икономика са довели до растеж с бързи темпове в страните от Източна Азия като Китай, Индонезия, Тайланд, Малайзия и Виетнам.

В доклада обаче се отбелязва, че равнищата на доходите в развиващите се страни са далеч от равнищата в богатите страни в Европа и Северна Америка.

Китай полага огромни усилия за развитието си и се превърна във втората по големина икономика в света. Според доклада бързият растеж на Китай се дължи на прехода към отворен пазар и акцента върху образованието.

В проучването се отбелязва обаче, че увеличаващото се богатство в Китай води и до засилващо се неравенство в обществото, в което бедните не могат да си позволят храна и медицински услуги и това трябва да бъде преодоляно в дългосроченплан.

Индонезия също е посочена като един от успехите в региона с неотдавнашното си насочване към международната търговия и дигиталната революция на мобилните технологии.

ООН похвали устойчивия икономически растеж на развиващите сестрани през последните десетилетия, тъй като така стотици милиони хора са излезли от бедността, а милиарди са се присъединили към една нова световна средна класа.

В доклада се посочва, че Китай и Индия са удвоили доходите на глава от населението през последните две десетилетия. До 2020година общият брутен вътрешен продукт (БВП) на Китай, Индия и Бразилия ще надмине общия БВП на САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада.

През последните десетилетия икономическият растеж е допринесъл за намаляване на крайната бедност от 43 процента през1990 година до 22 процента през 2008 година. Само Китай е извелот бедността най-малко 500 милиона души от населението си.

ООН бе поставила като цел до 2015 година да бъде намалена наполовина крайната бедност, определяна като живот с по-малко от 1.25 долара на ден. ООН отбелязва, че целта е постигната.

Широкото използване на мобилни телефони направи развиващите се страни по-взаимосвързани и взаимозависими, се посочва в доклада. Дневният трафик в социалните медии в Бразилия, Китай, Индия, Индонезия и Мексико е по-голям, отколкото в която и да е
друга страна, освен САЩ.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?