България е платила 1.5 млн. лв. по дела в Страсбург

България е платила 1.5 млн. лв. по дела в Страсбург
За 7 години България е платила близо 1.521 млн. лева за обезщетения по дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заведени и спечелени от български граждани. Това каза министърът на праводъсието Меглена Тачева в понеделник пред журналисти.

За тази година са платени близо 400 000 лева за обезщетения. Министърът посочи, че България е съдена не само за бързината на наказателни дела, но и заради правото на справедлив процес, за защита на разумни срокове за приключване на делата заради правото на собственост, мирни събрания и сдружаване.

Според министър Тачева част от проблемите, на които се дължат много заведени дела срещу България в Страсбург, са свързани с недоброто законодателство. България е предприела всички необходими мерки да коригира законодателството си съобразно европейското. “Първите дела бяха заради налагането на мярка “задържане под стража” не от съдия, а от несъдебен орган”, посочи Тачева и допълни, че в това отношение вече не може да има осъдителни присъди, тъй като законодателството е синхронизирано.

По отношение на разумните срокове Тачева посочи, че никъде по света делата не приключват за ден или два, но сроковете не трябва да бъдат такива, че събирането на доказателства и внасянето на актове в съда да не отнемат недопустимо много време.

“Понякога късното произнасяне по дела прави решенията неизпълними”, каза още Тачева.

Споделяне

Още от България