"Файненшъл таймс": Новото правителство "влезе на пръсти във властта"

България е по-скептична и дори цинична отвсякога

"Планът Орешарски" не може да се определи като програма за радикална промяна, но може за кратко да успокои бизнеса

България е по-скептична и дори цинична отвсякога

Петстотин години османско управление, 45 години комунизъм и демокрация в последните две десетилетия, опетнена от корупция и икономически провал, дадоха на българите значителна доза неуважение към техните управляващи. Последното правителство, което влезе на пръсти във властта с вот на парламента вчера, поема управлението на страна, която е по-скептична и дори цинична от всякога. То се изправя и пред изпаднала в застой, макар и стабилна икономика с най-ниските доходи в ЕС. Така в четвъртък британският в. "Файненшъл Таймс", цитиран от БГНЕС, обобщава ситуацията около новосформираното българско правителство.

Вестникът обяснява на своите читатели, че правителството на новия премиер Пламен Орешарски, който в миналото е бил министър както в десни, така и в социалистически правителства, обеща кабинет от малък брой технократи, дошли от държавните служби и академичните среди. В него също така има политици от двете партии, които подкрепиха кабинета - БСП и ДПС, която е подкрепяна главно от турци и други мюсюлмани.

Вестникът припомня, че БСП и ДПС не спечелиха предсрочните парламентарни избори този месец, но водещата партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов получи само 97 от 240 депутатски места и другите партии отказаха да влязат в коалиция с нея. Борисов и неговото правителство подадоха оставка през февруари след улични протести срещу цената на тока, стагнацията на икономиката и корупцията, отбелязва "Файненшъл таймс".

Орешарски, продължава вестникът, вече беше наречен "българския Марио Монти", може би италианските избирателите най-добре могат да кажат дали това е комплимент или не. Но бившият финансов министър от БСП без съмнение притежава опит. Новият премиер създаде т. нар. "план Орешарски" за икономиката и държавната администрация, включващ някои предложения за увеличаване на социалните плащания, но и за запазване на системата на плоския данък, която БСП предложи да се премахне. Макар трудно да може да се определи като програма за радикална промяна, както искаха някои българи, тя може да успокои бизнеса в краткосрочен план.

"Т. нар. "План Орешарски" е повече търговска марка, отколкото реален план с точни мерки и график", казва пред "Файненшъл таймс" Георги Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика в София. "Основната идея е да се покаже на обществеността и на чуждестранните наблюдатели, че политическата нестабилност приключи, че има ново правителство, което ще се заеме с най-неотложните предизвикателства в страната като проблема със сметките за ток. Ние също така имаме ясен сигнал, че новото правителство ще запази валутния борд (който обвързва българския лев с еврото) и фискалната стабилност (нисък дефицит и никакъв нов дълг) и забравя за всякакви големи промени в данъчната политика, което успокоява инвеститорите", казва Ганев.

Той очаква това да има положителни последици, тъй като бизнесът, който отложи вземането на инвестиционни решения по време на бурните последни месеци, се чувства по-уверен да продължи напред. "Дебатите по дългосрочните предизвикателства като пазара на труда, бизнес средата и държавната администрация обаче тепърва предстоят. На думи има политическа воля за справянето с тези проблеми, но няма точни мерки на масата", допълва Ганев, цитиран в публикацията на "файненшъл таймс".

Край на политическата задънена улица с идването на власт на кабинета Орешарски, посочва в четвъртък в. "Ню Йорк таймс".

Европейското издание "Юръпиън войс" изтъква, че подкрепата от страна на парламента за технократското правителство на Орешарски е успех и за президента Росен Плевнелиев, който проби следзборната блокада, убеждавайки парламента да гласува доверие на новия кабинет. Изданието посочва, че в кабинета има и фигури, свързани с ГЕРБ. Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е бивш началник на персонала на Плевнелиев. Данаил Папазов, директор на пристанище Варна и също свързан с ГЕРБ, получи транспортното министерство.

Според белгийския в. "Соар" одобряването на кабинета Орешарски слага край на кризата в България, започнала още тази зима с уличните протести, довели до оставката на кабинета Борисов. Подобен извод прави и френският в. "Монд", припомняйки все пак, че подкрепата за новия кабинет е крехка.

Споделяне

Още по темата

Още от България