България е почти готова с позицията си по делото "Газпром"

ГЕРБ поиска редовното правителство да поеме водещата роля по въпроса

България е почти готова с позицията си по антимонополното дело, което Европейската комисия заведе срещу руския енергиен гигант "Газпром".

"Държавните компании "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) са готови със своите становища по предложенията на "Газпром" за поемане на ангажименти", съобщи в четвъртък вечерта енергийното министерство. 

Това стана няколко часа, след като по-рано същия ден партия ГЕРБ съобщи, че ще настоява служебното правителство да поиска от ЕК удължаване на срока за изпращане на българската позиция - 4 май, така че да може редовното правителство да има водеща роля по въпроса. Причината е, че до 4 май не се очаква да има сформирано ново правителство. Очевидно обаче, вместо да настоява за удължаване на срока, служебният кабинет е предпочел да изпрати своята позиция в Брюксел в посочения от ЕК срок, който се отнася за всички останали заинтересовани страни и държави.

В съобщението на МЕ се допълва, че в петък, 21 април, трите български енергийни компании ще представят становищата си пред министерството, като те ще включват оценки на ефекта от евентуалното приемане от ЕК на ангажиментите, предложени от "Газпром", върху договорите на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и БЕХ.

От съобщението на министерството не става ясно дали позициите на трите компании ще бъдат обединени в обща българска позиция и дали тя ще бъде пратена до Брюксел в посочения от ЕК срок 4 май.

"На 19 април 2017 г. във Варшава, Полша, се проведе V4 Gaz Forum, организиран от страните от Вишеградската четворка, с участието на представители на българското Министерство на енергетиката, БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". На експертно равнище по време на форума бяха анализирани в детайли направените предложения", посочиха още от Министерството на енергетиката. Именно въз основа на резултатите от проведените дискусии трите български енергийни фирми ще предоставят на ведомството становищата си.

През септември 2011 г. ЕК предприе антимонополно разследване срещу "Газпром", а резултатът от него беше оповестен на 13 март 2017 г. Тогава ЕК публикува ангажиментите, които "Газпром" е готова да поеме, за да отговори на обвиненията за ограничаване на конкуренцията на газовите пазари. Също на 13 март ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици, тоест до 4 май, становища по представените от "Газпром" ангажименти.

Делото е ключово за България заради отворената възможност за предоговаряне на цената на газа към по-изгодни за страната нива.

ГЕРБ: Искаме удължаване на срока

По-рано през деня в четвъртък ГЕРБ обяви, че настоява служебното правителство да поиска от Европейската комисия удължаване на срока, в който България трябва да представи позицията си по делото срещу "Газпром".

Това става след среща в парламента между партията и "Нова република", в която взе участие и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преди два дни "Нова република" проведе среща по темата и със служебния премиер Огнян Герджиков, като тогава бе отбелязана възможността да се иска удължаване на срока за изпращане на българското становище.

"Темата е изключително важна, касае цялата икономика, битовите потребители, които ползват природен газ. Към настоящия момент липсва конкретна информация от служебното правителство за предприетите от тяхна страна действия. Поради това е добре да бъде поканен в парламента служебният министър на енергетиката, за да даде по-голяма яснота по тази тема", заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ.

По думите ѝ партия ГЕРБ е готова да участва в подготовката на българското становище, като в него трябва да се включи и въпросът за формулата за определяне на цената на природния газ. "От тази стъпка, която трябва да се предприеме успешно, зависи и до голяма степен конкурентоспособността на българската икономика оттук нататък", посочи Петкова.

Според нея на първо място трябва да бъдат предприети бързи и спешни действия за обсъждане на възможността за удължаване на срока за предоставяне на становището до ЕК. "Служебното правителство трябва да предприеме такива действия. В разрешаването на този въпрос трябва да вземат отношение много широк кръг лица и експерти, така че да се достигне до становище, което да защити в максимална степен интересите на България", обясни Петкова.

Тя подчерта, че срокът трябва да бъде удължен максимално, за да може редовното правителство да има решаваща роля в решаването на този въпрос.

Говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков обясни, че формацията е изпратила писма до няколко партии от дясно и център дясно с покана за обсъждане на темата. ГЕРБ били първите, които се отзовали.

"Има съвпадение по почти всички точки по това какво трябва да иска и защитава България. Силно окуражен съм от тази изразена воля да се действа по въпроса. ГЕРБ има възможност да помогне по въпроса за удължаването на срока, в който да дадем този отговор. Позицията трябва да бъде юридически силна и да се чуят всички гледни точки", обясни Трайков.

Той допълни, че с Борисов говорили и за цените на горивата и акцизните складове.

Експерти: България може да пропусне шанса си

Според експерти, цитирани от платформата за балкански новини "Болкан инсайт", има опасност България да пропусне шанса си да договори по-добри условия с руския енергиен гигант.

Има риск антимонополното дело срещу "Газпром" да не доведе до реални ползи за България, твърди изданието.

"Някои хора на властови позиции нямат интерес от по-ниски цени на газа", коментира пред медията бившият посланик на България в Русия Илиян Василев. По думите му досегашните отношения на България с "Газпром" му дават малко основания за надежда. "От 2012 г. насам много страни в Централна Европа предприеха стъпки, за да си осигурят по-добри договорни условия с "Газпром" и дори предприеха съдебни дела срещу нея. България е единствената, която не направи нищо", посочва още Василев.

Мартин Владимиров от "Центъра за изследване на демокрацията" също подчертава силната зависимост на България от руски газ, а и силното руско влияние в страната, които най-вероятно ще повлияят върху договорките с "Газпром".

Държавата няма да купува бизнеса на ЧЕЗ

В четвъртък Теменужка Петкова се разграничи категорично от предложенията на БСП в предизборната кампания държавата да изкупи бизнеса на ЧЕЗ.

"Няма как страната да вземе отношение по такъв въпрос. Ако ЧЕЗ реши да продаде бизнеса си в България, това е решение единствено на ЧЕЗ. Процедурата се провежда по законите на Чехия и българската страна няма какво да направи. Нямам информация българската държава да купи ЧЕЗ и това не се вписва в политическата програма на ГЕРБ и общата програма с "Обединени патриоти", заяви Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?