България е подарила и след това отнела паспорт на осъждан руски милиардер

Сергей Адониев

В продължение на 10 години руският милиардер Сергей Адониев, смятан за близък до президента Владимир Путин, е бил български гражданин в нарушение на Закона за българското гражданство (ЗБГ). През 2008 година страната решава да му даде българско гражданство, без да забележи, че Адониев има присъда за измама и пране на пари в САЩ, издадена десет години преди това.

Проверката за надеждност на кандидатите за български паспорти се прави основно от ДАНС. В началото на 2018 година неправителствената организация "Антикорупционен фонд" съобщи за руски олигарх, съден за измама в САЩ, който е получил българско гражданство. Фондът подава сигнал до ДАНС. След публикацията българските власти са се задействали и гражданството на Адониев е отнето, съобщава "Свободна Европа".


Сергей Адониев е милиардер от списъка на руското издание на "Форбс", виден филантроп и спонсор на популярния вестник "Новая газета". Адониев е измежду тесния кръг от руски бизнесмени, които президентът на Руската федерация Владимир Путин кани в Кремъл на своите официални срещи с бизнеса.


През 2008 година Адониев става българин заради "особени заслуги" към държавата. Препоръката е направена от тогавашния министър на транспорта в кабинета на тройната коалиция Петър Мутафчиев (БСП).


По закон руснакът трябва да бъде подложен на внимателна проверка от ДАНС и МВР, за да се установи дали той не представлява заплаха за националната сигурност и най-вече дали не е осъждан.


Делото United States vs. Serguei Adoniev, както и всички наказателни дела в САЩ, са публикувани в интернет. Досието показва, че Адониев е осъждан през 1998 година. Любопитно е, че информация за присъдата е публикувана и в Уикипедия. Извън това, бизнесменът е издирван през 1995 г. в системата на Интерпол по искане на Казахстан, заради обвинения в подкуп на държавни служители. Така "Антикорупционният фонд" намира публичната информация и пише за случая в началото на 2018 година. Казусът стига до "Антикорупционния фонд" по сигнал на международен журналист, който има съмнения за укриване на съдебна информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България