България е подарила и след това отнела паспорт на осъждан руски милиардер

Сергей Адониев

В продължение на 10 години руският милиардер Сергей Адониев, смятан за близък до президента Владимир Путин, е бил български гражданин в нарушение на Закона за българското гражданство (ЗБГ). През 2008 година страната решава да му даде българско гражданство, без да забележи, че Адониев има присъда за измама и пране на пари в САЩ, издадена десет години преди това.

Проверката за надеждност на кандидатите за български паспорти се прави основно от ДАНС. В началото на 2018 година неправителствената организация "Антикорупционен фонд" съобщи за руски олигарх, съден за измама в САЩ, който е получил българско гражданство. Фондът подава сигнал до ДАНС. След публикацията българските власти са се задействали и гражданството на Адониев е отнето, съобщава "Свободна Европа".


Сергей Адониев е милиардер от списъка на руското издание на "Форбс", виден филантроп и спонсор на популярния вестник "Новая газета". Адониев е измежду тесния кръг от руски бизнесмени, които президентът на Руската федерация Владимир Путин кани в Кремъл на своите официални срещи с бизнеса.


През 2008 година Адониев става българин заради "особени заслуги" към държавата. Препоръката е направена от тогавашния министър на транспорта в кабинета на тройната коалиция Петър Мутафчиев (БСП).


По закон руснакът трябва да бъде подложен на внимателна проверка от ДАНС и МВР, за да се установи дали той не представлява заплаха за националната сигурност и най-вече дали не е осъждан.


Делото United States vs. Serguei Adoniev, както и всички наказателни дела в САЩ, са публикувани в интернет. Досието показва, че Адониев е осъждан през 1998 година. Любопитно е, че информация за присъдата е публикувана и в Уикипедия. Извън това, бизнесменът е издирван през 1995 г. в системата на Интерпол по искане на Казахстан, заради обвинения в подкуп на държавни служители. Така "Антикорупционният фонд" намира публичната информация и пише за случая в началото на 2018 година. Казусът стига до "Антикорупционния фонд" по сигнал на международен журналист, който има съмнения за укриване на съдебна информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?