България е поискала да може като Гърция да връща мигранти в Турция

По границата с Гърция ще има бодлива тел, военните строят и приемателен център

България е поискала да може като Гърция да връща мигранти в Турция

България е поискала да получи правото да връща на Турция незаконно навлезли мигранти, както това ще може да прави Гърция, ако бъде окончателно прието споразумението между ЕС и Анкара. Това съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

 

"Имахме много продуктивен диалог, основният въпрос е как да се осигури по-бързата реадмисия на тези, които биха влезли от Турция в Гърция. Поставих въпроса за това, че ако искаме да гарантираме външните граници на ЕС, трябва да прилагаме същите мерки по българо-турската граница, както по турско-гръцката. Получих за това разбиране и одобрение от колегите", посочи вицепремиерът.

 

Тя изрази надежда тази възможност да бъде включена в окончателния текст на споразумението с Турция.

 

Министрите са обсъдили възможността за разклоняването на пътя на мигрантите след затварянето на границите през Балканите.

 

"С голямо удовлетворение мога да кажа, че всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути, опасността за България, Албания или Италия. Общото виждане е, че никой няма интерес да се получи алтернативен маршрут", каза Бъчварова, цитирана от БТА.

 

Засега няма данни за увеличаване на мигрантския поток към България, но със затоплянето на времето и затварянето на Балканския маршут е възможно това да се случи. Засега се смята, че човешкият поток ще се пренасочи през Албания и Адриатика към италианските брегове.

 

България иска и финансова помощ

 

Освен това България е поискала и допълнителна помощ за повече техника и устройства за наблюдение на границата.

 

"Очакваме реакция от Европейската комисия. Имаме много заявки от други държави да ни подпомогнат на двустранна база", добави вицепремиерът.

 

Бъчварова съобщи, че България разполага с капацитет при доста по-засилен миграционен натиск да настани хора в съществуващите приемни центрове. Тя уточни, че засега едва десетина процента от местата в тези центрове са заети.

 

Разчели сме, че разкриването на нови центрове ще ни коства толкова време, колкото да запълним съществуващите центрове, уточни тя.

 

По нейните думи са определени местата за евентуални нови центрове, преговаря се с общинските съвети, където съществуват притеснения. Всичко това е в границите на планирането, ако се случат неблагоприятни събития, поясни вицепремиерът.

 

Европейската комисия реши по-рано тази седмица да отпусне 700 милиона евро спешна помощ за овладяване на обстановката с мигрантите в ЕС, като по-голямата част от тях ще бъдат за Гърция, която е близо до хуманитарна катастрофа.

 

Военните преграждат и границата с Гърция

 

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов съобщи от своя страна в четвъртък, че военните ще разположат специална бронирана тел, тип "Бруно", по участъци от границата с Гърция. Освен това се строи и временен регистрационен център в граничния район, допълни той при изслушването му заедно с военния министър Николай Ненчев от парламентарната военна комисия.

 

"По наша информация, в Гърция към момента се намират около 36 000 бежанци. Дали тази бежанска вълна ще се насочи към България ние не бихме могли да предвидим на този етап, но сме готови за това", заяви Ненчев.

 

Константин Попов представи и плана за съдействие на МВР в извънредна ситуация. Той включва различни фази и елементи, сред които изграждане на лек тип защитни съоръжения, подпомагане на областния управител и всички структури по изграждането на временни приемателни центрове.

 

Ще осигурим съвместни гранични патрули, вече са определени необходимите хора, които ще работят на смени заедно с хората от МВР, каза Попов.

 

Сроковете са доста амбициозни, тъй като голям проблем е доста бързото развитие на подобни ситуации. Имаме готовност и за усилване с допълнителни сили и средства, определени са формирования, които ще участват, включително от ВМА, "Военна полиция", от ВВС, като основната тежест пада върху Сухопътните войски, заяви ген. Попов.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа