България е получила от Москва едва 20% от поисканата неустойка за ремонта на МиГ-29

За останалата сума в момента се извършва анализ за възникналите проблеми при изпълнение на договорите

България е получила от Москва едва 20% от поисканата неустойка за ремонта на МиГ-29

Русия не е изплатила до края на март по-голямата част от исканата от България неустойка за забавеното изпълнение на договора за продръжка на българските изтребители МиГ-29. Още в средата на януари т.г. Mediapool съобщи, че страната ни е поискала неустойка от 925 000 евро, но към онзи момент бе получила 186 000 евро. Тогава бе уточнено, че срокът за изплащане на останалата част от неустойката е до края на март. Ситуацията към началото на май не се е променила и не са получени допълнителни средства, т.е. изплатени остават едва 20% от неустойката, става ясно от данни, поискани от Министерство на отбраната от БГНЕС.

"Министерството на отбраната е поискало от AO "РСК МиГ" неустойки общо в размер на 924 686.76 евро, от които до настоящия момент са изплатени 185 782.05 евро. Останалата част все още не е изплатена, тъй като към момента се извършва анализ на възникналите проблеми при изпълнение на договорите от AO "РСК МиГ", като се търсят възможности за тяхното разрешаване", заявиха от военното ведомство пред БГНЕС, съобщи в понеделник агенцията.

Информацията е поискана по Закона за достъп до информация.

София сключи рамково споразумение с руската компания през 2018 г. То е на стойност 41.565 млн. евро със срок на действие 48 месеца. Споразумението включва доставка на имущество, ремонти на оборудване и на 4 броя двигатели РД-33, контролно-възстановителни работи на 3 броя учебно-бойни изтребители МиГ-29УБ и др.

По него се изпълняват пет договора за поддръжката на изтребителите МиГ-29. Три от договорите са сключени през 2018 г. и са изпълнени почти 90% от руската компания, като най-напреднало е изпълнението по първия договор от 30 април 2018 г. - изпълнен  99.43%. През 2019 г. са сключени още два договора, но работата по тях е в много начален етап, като по последния от 18 декември 2019 г. е на нулата.

От изложената информация става ясно, че част от забавянето се дължи на Covid-19. Пандемията от COVID-19, която се разрази почти по едно и също време в Русия и България – в края на първото тримесечие на 2020 г., се е отразила на модернизацията на родната изтребителна авиация, се посочва в становището.

Фактически по всички четири договора, без първия от 30 април, в МО са постъпили документи за удължаването на сроковете на тяхното изпълнение. В момента експерти разглеждат предоставените от "РСК МиГ" документи.

МиГ-29 остава единственият изтребител, с който се охранява въздушното пространство на България. Той също така носи непрекъснато бойно дежурство по изпълнение на задачата Air Policing. Тази ситуация ще се запази до получаването на първите 8 американски изтребители Ф-16.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?