"Фрийдъм хаус":

България е полудемокрация – корупцията расте, медиите са зависими

Само гражданското общество е станало по-силно през 2013 година

България е полудемокрация – корупцията расте, медиите са зависими

България е полуконсолидирана демокрация, неефективността и корупцията са валидни за цялата политическа система, а в медиите липсва безпристрастност. Това се посочва в годишния доклад на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" за нациите в преход.

 

Според организацията нивото на корупцията през 2013-та година се е увеличило, а състоянието на демокрацията – влошило. В съдебната система няма промяна, но гражданското общество е показало по-сериозна активност.

 

"Фрийдъм хаус" отбелязва, че назначаването на медийния магнат Делян Пеевски за шеф на агенцията за национална сигурност през 2013 година, предизвикало масови протести, е разкрило тесните връзки между политическите върхушки и различни икономически интереси.

 

"Неефективността и корупцията характеризират цялата политическа система и най-вече в съдебната област се оценяват като съществени препятствия пред борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност. Общественото доверие в демократичните институции е ниско, а етническите малцинства са обект на дискриминация", се посочва в доклада.

 

Според "Фрийдъм хаус" протестите през 2013 г. са създали възможност гражданите да изразят дълбокото си разочарование от нарастващото съчетаване на политическа и икономическа власт и по този начин са упражнили осезаем натиск върху процеса на вземане на политически решения.

 

Американската неправителствена организация отбелязва, че гражданското общество е станало по-активно и динамично в резултат на подкрепата от Европейския съюз и ползването на социалните медии и интернет.

 

Докладът отбелязва, че не се наблюдава чувствителен напредък в борбата с организираната престъпност.

 

Отбелязва се, че през 2013 г. широко разпространената корупция и тесните връзки между политически лидери и икономически групировки, най-вече собственици на медии, са влезли във фокуса на вниманието.

 

Споменават се протестите във Варна, където "Фрийдъм хаус" отбелязва, че недоволството е било насочено срещу политическите връзки на най-големия работодател в града, групировката ТИМ, за която се смята, че е замесена в контрабанда, търговия с наркотици и проституция.

 

Лошо качество на изборния процес, медиите остават зависими

 

Заради сериозните нарушения, регистрирани на изборите през май 2013 г, е намалена и оценката за качеството на изборния процес. Отбелязва се скандалът със складираните 350 000 бюлетини в официалната печатница на бюлетините и отчетените административни нарушения, неравнопоставеното медийно отразяване, практиките за сплашване на избиратели и за купуване на гласове.

 

Оценката за независимостта на медиите в България остава непроменена.

 

Липсата на безпристрастност и концентрацията на медийна собственост продължават да подкопават качеството и разнообразието на новинарските медии в страната.

 

В състоянието на съдебната система според "Фрийдъм хаус" също не е настъпила промяна. Регистрират се серията скандали в съдебната власт, които според американските експерти свидетелстват за неетично поведение от страна на високопоставени представители на съдебната власт.

 

Докладът е част от годишното оценяване на демократичното развитие в 29 държави от Централна Европа до Евразия.


Състоянието на демокрацията в ЕС е влошено, само Румъния е с напредък


От 29 страни, включени в доклада за 2013 г., 13 са определени като демокрации, 6 - като преходни режими, а 10 - като авторитарни режими.

 

Състоянието на демокрацията в 16 държави е оценено като влошено, включително в страни членки на Европейския съюз като България, Чехия и Унгария, където се изтъкват проблеми с корупцията и влошаващо се управление.

 

"Единствената страна в ЕС, която е отбелязала подобрение като цяло, е Румъния, където обстановката се успокои след опит за отстраняване от длъжност на президента и свързани с това политически сътресения през 2012 г.", заявяват от "Фрийдъм хаус".


Балканите са отбелязали известно положително развитие през годината, включително приемането на Хърватия в ЕС и историческото споразумение между Косово и Сърбия, но зле функциониращи правителства са продължили да влошават състоянието на демокрацията в региона като цяло.

 

Отрицателното влияние на Русия се засилва


Демокрацията е в упадък в много страни от някогашното съветско пространство, където правителствата следват примера на все по-репресивната политика на Русия.

 

Според изследването почти четири пети от хората в Евразия, където влизат държави като Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан и Русия, "живеят под управлението на авторитарни режими".

 

"Настоящата криза в Украйна насочва вниманието на света към острото идеологическо и политическо разделение между Европа, която действа съгласно демократични принципи, и Евразия", се посочва в доклада.


"Всъщност разломната линия между тези два региона се задълбочава от много години, а отрицателното влияние на Русия върху управленските практики на нейните съседи се засилваше дълго преди нахлуването в Крим", се казва в документа.

Според "Фрийдъм хаус" правителствата в бивши съветски републики са се опитали да задушат демократичните институции чрез подкопаване на групите на гражданското общество и потискане на медиите.

 

Организацията посочва примери от Киргизстан, който по-рано тази година е предложил законопроект, забраняващ "хомосексуалната пропаганда" по модела на съществуващото законодателство в Русия. Армения, Беларус, Грузия и Казахстан са обсъждали или предложили подобни закони.


"Събитията от 2013 г. показват, че режимът в Русия е пример за подражание за други авторитарни лидери, дори в държави, където властите вече надминават своите руски колеги по институционализирана бруталност и нетърпимост", посочват от "Фрийдъм хаус".

"Преди десет години един от десет човека в Евразия е живял под утвърдено авторитарно управление, както се посочва в доклада. Днес този дял е почти четири към пет и тенденцията се засилва", заявяват от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?