България е последна по върховенство на закона в ЕС

България е последна по върховенство на закона в ЕС

България е на последно място по върховенство на закона сред страните от ЕС за 2018 г. Това се казва в годишния доклад на германската Фондация "Фридрих Науман", който изследва състоянието на свободите в 45 държави в Европа и Азия. Докладът посочва, че десетте години членство в ЕС не са довели до голям прогрес на законността в страната.

"Формално погледнато правораздавателната система е независима, но също така е подложена на масиран политически натиск, както и на натиск от заможни бизнесмени. В този вид власт корупционните практики се срещат често, демократичните институции са манипулирани", казват авторите на доклада за България.

Те допълват, че организираната престъпност, влиятелни олигарси и корупцията по високите политически етажи могат да подронват демократичните процедури и процесите за взимане на решения.

Критики има и към защитата на имуществените права - има правна рамка в съответствие с изискванията на ЕС, но "често отсъства адекватното ѝ прилагане".

Върховенството на закона в България е на слаби нестабилни основи заради слабото правораздаване. В доклада се посочва, че гражданите масово смятат органите на съдебната система за силно корумпирани и намиращи се под външно влияние

Прилагането на държавните регулациите е слабо или произволно, а системата е задръстена от забавени дела, което води до високи разходи на засегнатите и липса на справедливост в разумен срок. Процедурите за несъстоятелност отнемат средно над 3 години и едва около една трета от исковете биват удовлетворени. Няма правила предприемачите да получат втори шанс в разумен срок след обявяването на банкрут, са казва в доклада на германската фондация.

Изследването отбелязва, че през 2018 г. е имало повече политическа стабилност в страната заради отсъствието на избори и заради българското председателство на Съвета на ЕС.

Българските избори се оценяват като честни и свободни, но страната продължава да оправя някои от дефицитите. Външните наблюдатели са посочи като проблеми отчетите за партийното финансиране, как се използват медиите, купуването на гласове, контролираният вот и ограничението кампанията да се води само на български език.

България е и най-корумпираната държава в ЕС, като по този показател изпреварва Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупцията е толкова високо, че се е превърнало в "основна пречка" за приемането на страната ни в шенгенското пространство, се посочва в доклада.

В частта за медиите се повтарят изводите на "Репортери без граници", че България е на последно място по медийна свобода в ЕС. Като проблеми се посочват сериозни притеснения заради заплахата срещу плурализма на мненията, силна концентрация на собствеността на медиите, непрозрачни медийни структури, прекалена близост с властта и употреба на комуникационните бюджети на ЕС за печелене на лоялност към властта.

"Фридрих Науман" посочва, че положителни фактори в България са ниският дял на задлъжнялост на държавата. Като проблем се посочва високата неефективност на държавните предприятия, сравнително високата цена на социалните отчисления за бизнеса и особено фаворизирането от властта на определени компании и частичното прилагане към тях на закона.

Бизнес се започва евтино, но бавно, казва фондацията. Свързването на обекти с електрическата мержа е много скъпо и отнеме много време. Данъците не са високи, но регулациите са твърде усложнени, което изисква часове работа на счетоводството за спазването им.

В общата класация, която комбинира всички фактори, докладът поставя България на 29-о място от изследваните 45 държави. След нашата страна остават Хърватия, Унгария и Гърция.

България е 30-та по политическа свобода, намира се на 33-то място в графата за върховенството на закона, а това, което я издърпва в класацията, е икономическата свобода (21-а позиция).

Докладът е изработен от регионалния офис на "Фридрих Науман" за Източна и Югоизточна Европа, разположен в София.

Споделяне

Още от България