България е последна в ЕС по музикални продажби, но в челото по пиратство

България е последна в ЕС по музикални продажби, но в челото по пиратство

България е на последно място по музикални продажби на глава на населението сред 19 страни членки на Европейския съюз, но е в челото по музикално пиратство.

Един българин е отделил средно под 1 евро за покупката на музика в дигитален или физически формат през 2014 г.

Това сочи доклад на службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO). Авторите му отбелязват, че проектът "се опитва да хвърли светлина върху феномен, който в същността си не може директно да се наблюдава".

На първо място по музикални продажби е Великобритания с над 25 евро на човек. Те отчитат сериозен ръст спрямо 2005 г., когато са били под 15 евро.

За девет години музикалните продажби в 19-те страни от ЕС са паднали с една трета – от 12 евро през 2005 г. до 8 евро през 2014 г., сочат данните от доклада.

Макар че България е на последно място и от гледна точка на размера на загубите от продажба на музика – 74 000 евро, ако разгледаме пропуснатите ползи в процентно отношение спрямо общите продажби страната се нарежда на 5-то място със 7%.

Средният процент на загубите от пиратство за Европа е 5.2%. Той е най-нисък в Унгария – 3.5% и най-висок в Испания – 8.2%.

Като размер на сумата Великобритания води в класацията със загуби за 48 млн. евро.

Според изчисленията общо страните са изгубили 336 млн. евро заради музикално пиратство.

От тази сума 170 млн. евро са от продажба на музика, а останалата е от свързани загуби, например стоки или услуги от доставчици.

Тъй като музикалното пиратство е незаконно, то естествено няма как да се облага с данъци, което означава, че държавните приходи понасят удар от около 63 млн. евро.

Службата на ЕС за интелектуална собственост разглежда и влиянието на пиратството върху заетостта. Около 2155 работни места са били загубени заради пиратството, сочи докладът.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?