България e предложена с още 4 страни в ЕС за допълнителни дози от Pfizer/BioNTech

България e предложена с още 4 страни в ЕС за допълнителни дози от Pfizer/BioNTech

По предложение на португалското председателство на ЕС България и още 4 страни с изоставаща ваксинация срещу Covid-19 могат да получат допълнителни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Става въпрос за 2.86 млн. дози "ваксини на солидарността", които да бъдат разпределени между България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия, съобщава брюкселското издание Politico.

Предложението на португалското председателство е от пропорционалния подход, който беше потвърден от Европейския съвет като цяло, да се извади порция дози след като има достатъчно предлагане в целия ЕС. Тези дози ще бъдат етикетирани като "солидарни ваксини" и ще се дават на страните, които са най-нуждаещи се, до края на второто тримесечие. От солидарните ваксини ще се ползват страните, ваксинирали по-малко от 45% от възрастното население.

Предложението предвижда да бъдат разпределени по-рано от очакваното общо 10 млн. дози от ваксината на Pfizer / BioNTech. Те ще бъдат доставени преди 30 юни и са част от от 100-те милиона дози, които първоначално се очакваше да бъдат доставени към края на 2021 г.

От тези 10 млн. "изтеглени" за по-рано дози:

- 7 млн. трябва да бъдат разпределени пропорционално на всички страни от ЕС.

- 3 милиона трябва да бъдат разпределени като "солидарни ваксини", от които 2.86 милиона дози ще отидат за петте държави, които са поръчали най-малко дози от ваксината на Pfizer / BioNTech: България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия.

- Останалите 140 000 дози ще отидат за Чехия, която е поръчала достатъчно от пропорционалната квота от Pfizer / BioNTech, но не е поръчала пълната си квота от останалите налични опции.

- Не са предвидени допълнителни дози за Австрия, която бе инициатор на преговорите за промяна в подхода за разпределяне на ваксините.

Преди дни Австрия заплаши да блокира покупката на 100 милиона ваксини от ЕС, докато не получи по-голям дял.

Това бе поредната остра реакция на канцлера Себастиан Курц, който се бори страната му да получи повече от поръчаните от ЕС ваксини, въпреки че данните показват, че Австрия не е сред страните в най-голяма нужда. Други столици не гледат благосклонно на исканията на Курц, както стана ясно, когато той постави въпроса на видео срещата на върха на лидерите на ЕС миналия четвъртък. Лидерите възложиха на своите посланици в ЕС да решат проблема с разпределението, но Австрия не изчака дискусията на посланиците, която трябваше да се проведе днес, преди да засили натиска и да заплаши, че ще блокира бъдеща покупка на ваксини, ако не получи желаното.

Португалското председателство обаче информира в сряда посланиците на страните от ЕС, че според юристите няма начин отделна държава да спре ЕС да купува допълнителни дози ваксини.

Никоя държава няма право на вето, когато става въпрос за обществени поръчки, казаха юристите на Европейския съвет. Единственото нещо, което се нуждае от единодушие, е схемата за разпределение, която не следва пропорционалния подход, за който ЕС се съгласи.

За да може Австрия да получи по-голям дял от ваксините, това ще изисква единодушна подкрепа от ЕС-27 - в противен случай нещата остават такива, каквито са, и всеки получава това, което е поръчал.

Европейският съюз е получил досега 107 милиона дози ваксина, съобщи днес Европейската комисия. Най-големи са доставките от ваксината на Pfizer/BioNtech (67,25 милиона дози).

От ваксината на AstraZeneca са доставени 29,8 милиона дози (около една четвърт от очакваните количества до края на март), а от препарата на Moderna са пристигнали 9,8 милиона дози. Общо всички дози са достатъчни за ваксинирането на 53,5 милиона души.

Говорителят добави, че досега ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози ваксини към 41 държави по света. Одобрени са 483 заявки за износ, една е отхвърлена, а по седем се очаква решение.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?