България е предложила на Брюксел "две-три алтернативи" на приватизацията на "Булгартрансгаз"

България е предложила на Брюксел "две-три алтернативи" на приватизацията на "Булгартрансгаз"

България е предложила две-три алтернативни решения на Европейската комисия вместо исканата от Брюксел приватизация на "Булгартрансгаз", съобщи премиерът Бойко Борисов в петък.

"Да разделим самия оператор от собствеността, надявам се да го приемат", обясни Борисов.

По-рано тази седмица стана ясно, че Европейската комисия е поискала от България да продаде част от газовия си оператор "Булгартрансгаз" на стратегически инвеститор, за да се увеличи конкуренцията на българския газов пазар. Това ще позволи да се прекрати наказателна процедура срещу "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) за злоупотреба с монополното положение на дъщерните ѝ "Булгартрансгаз" и доставчика "Булгаргаз". В противен случай санкцията може да достигне 300 млн. евро.

"Очаквам идеите ни да бъдат приети, с което да ограничим максимално възможностите страната ни да бъде поставена в рискови ситуации или ощетена", коментира Борисов пред журналисти.

По думите му от "дълго време в Европа тече процедура да се раздържавяват всички тези компании с различни оператори".

"На комисаря Маргрете Вестегер (бел.ред. - еврокомисарят, който отговаря за конкуренцията) доста обстойно ѝ обяснихме защо в България това не искаме да се случи и защо е опасно за страната ни", каза Борисов.

Той съобщи, че е обяснил това и на Жан-Клод Юнкер и на Доналд Туск.

По думите му вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова водят активна преписка по тази тема.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?