България е предпоследна по брой трансплантации и последна по брой донори в Европа

България е предпоследна по брой трансплантации и последна по брой донори в Европа

България е на предпоследно място по брой трансплантации и на последно по брой донори в цяла Европа. Това сочат данни на Агенцията по трансплантациите, изнесени в понеделник по повод Европейския ден на донорството.

От началото на годината у нас са извършени над 30 трансплантации, но в същото време над 1000 души чакат за присаждане на орган. За да се изравни с европейските държави България трябва да увеличи от два до три пъти броя на трансплантациите и да достигне до 10 донора на милион население. За сравнение допреди няколко години донорите у нас бяха малко над един процент на милион население, но достигнаха до ниво от 5.4 на милион чрез целенасочени мерки в болниците.

В Европа 87 000 са чакащите за трансплантация и всеки ден 16 души умират поради недостиг на донори.

“Причината за това, че сме на последното място по донори на милион от населението, не е че хората не са склонни да даряват, а в организацията. Недвусмислено има пропуски в логистиката на установяването, регистрирането и поддържането на донори. Иначе финансово тази дейност вече е осигурена. Ентусиазмът в хората, които работят, го има. Целият проблем е недостигът на донори. Това е проблем, който го има в целия свят. Неслучайно се правят всички тези мероприятия за популяризиране на донорството. Институциите като църквата или въобще вероизповеданията трябва също да се включат.“, коментира директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Тази година болницата чества 30 години от първата трансплантация на сърце в България, която е и първата трансплантация в Източна Европа и е извършена от проф. Александър Чирков.

Листата от чакащи за трансплантация на сърце в момента е 25 души. Най-много са чакащите за трансплантация на бъбрек – 998 души, 44 очакват да им бъде присаден черен дроб, 16 души се нуждат от бял дроб, 8 – на панкреас и един на тънко черво.

Споделяне

Още по темата

Още от България