България е предпоследна в ЕС по доверие на гражданите в правосъдието

България е предпоследна в ЕС по доверие на гражданите в правосъдието

България е на предпоследно място в ЕС по доверие на обществото в независимостта на съдебната система. Това сочи второто второто издание на Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, което отчита данни за 2013 година. По-ниско доверие има само в Словакия.

Целта на изследването е да бъде създаден обективен механизъм за сравнение на съдебните системи на държавите от ЕС.

Данните са на Европейската комисия за ефикасност на правосъдието към Съвета на Европа. Участвалите в проучването са били попитани дали смятат, че националните им съдебни системи са независими от влиянието на представители на правителството, граждани и фирми.

България заема и предпоследното място и по големината на бюджета на съдилищата, като по-слаб резултат се отчита единствено в Румъния.

В България се отчита сравнително нисък брой (под 20%) на съдии, които постоянно участват в допълнително обучение. Страната бележи напредък от 2010 г. насам в разгръщането на информационните системи за регистрация и обработка на делата.

На пресконференция в Брюксел при представянето на доклада еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг коментира, че качеството на правораздаването има пряко отражение върху намеренията на инвеститорите.

"Ако едно дело се проточи 10 години, инвеститорите се замислят дали да вложат средства в дадена страна, или да отидат другаде", каза тя.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?