България е преизпълнила ангажиментите си за рециклиране на отпадъци през 2011 г.

През миналата година в България са рециклирани повече от задължително изискваните от Европейския съюз количества отпадъци от опаковки, стари автомобили, гуми, акумулатори и др. Това сочи проверката на екоминистерството за изпълнението на целите, поставени през оползотворяващите организации през 2011 г.

Според данните, през миналата година са рециклирани и оползотворени 340 хиляди тона масово разпространени отпадъци. Има обаче и организации и фирми, които не са си изпълнили ангажиментите или са открити нередности в отчетите им и те ще трябва да платят продуктова такса за пуснатите на пазара различни видове опаковки в двуседмичен срок, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в петък.

 

На пет от оползотворяващите организации за отпадъци от опаковки е признато изпълнението на целите Заради това, че част от сърбаните отпадъци са били изгорени, а не преработени, организацията "Импакт Корпорейшън” ще трябва да плати продуктови такси. Със същото е наказана и "Реко Пак", която пък не е предала отчета си в посочения от закона срок. "Екоколект” пък е глобена с 10 хил. лв. за това, че не е покрила необходимото население за разделно събиране на отпадъците от опаковки.

 

Продуктови такси за пуснатите опаковки ще трябва да платят общо 267 фирми, членуващи в оползотворяващи организации, но неподали справки за количествата амбалаж, които са длъжни да оползотворяват поне на 50 процента.

 

Според данните на ековедомството общо на пазара през 2011 г. са пуснати 297 098 т опаковки, от които са рециклирани 161 622 тона. Изпълнената цел за рециклиране е 54.4%, което е повече от заложените.

 

Всички организации за оползотворяване на стари гуми и двете зипълняващи индивидуално задълженията си фирми са пуснали на пазара 24 562 тона, а са рециклирали 16 766 тона. Изпълнената цел по оползотворяване е 68.26 % и надвишава заложените в наредбата 65 % за годината.

 

Девет от организациите по оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване са доказали изпълнение на целите, но други две “Елресурс" и “Електрооползотворяване" ще плащат продуктова такса за електронния скрап.

 

Екотакса за пуснати и недоказано рециклирани отпадъци ще плати и една фирма за оползотворяване на отработени масла. Останалите организации за рециклиране на негодните акумулатори и батерии и старите автомобили са спазили ангажиментите си.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?