България е приела само 29 мигранти по мигрантските квоти

Като цяло в ЕС прилагането на схемата изостава

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Сн: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обсъди днес деветия доклад за изпълнението на квотите на ЕС за разселването на мигранти. Отчита се, че процесът е в застой и са необходими спешни действия, заяви на пресконференция зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от БТА.

Представените днес от ЕК данни сочат, че досега България е приела 29 мигранти, изпратени от Гърция. От Италия и от Турция у нас не е пристигнал нито един мигрант по квотите на ЕС. В същото време страната ни пое ангажимент да приюти 852 мигранти.

По думите на Тимерманс досега 14 хиляди сирийци, приети в Турция, са получили възможността за разселване в ЕС и така половината от квотите са изпълнени. От мигрантите, приети в Италия и Гърция, подлежащи на разселване, са били преустроени едва 11 966 души. От тях 3200 са от Италия, а 8766 – от Гърция.

Механизмът за спешно преместване на мигранти от Италия и Гърция функционира от октомври 2015 г. Целите, които ЕК тогава си постави, бяха всеки месец да се реализират по 1000 премествания от Италия и по 2000 от Гърция. През декември 2016 г. е осъществен най-големият до момента месечен брой премествания - 1926, отчете още Еврокомисията.

Същевременно продължава да се изпълнява и другият механизъм от средата на 2015 г. - за презаселването на 22 504 души, нуждаещи се от международна закрила. По този механизъм до момента са презаселени 13 968 души. Броят на презаселените лица от Турция по силата на Изявлението ЕС-Турция продължава да нараства. От 4 април 2016 г. досега 3 098 сирийци са презаселени от Турция към ЕС, отчете още ЕК. През март 2016 г. Анкара се съгласи да приема обратно мигранти, стигнали по море от Турция до гръцките острови, включително и такива, бягащи от войната в Сирия. ЕК се съгласи за всеки върнат мигрант да настанява по един в ЕС от вече пристигналите в Турция, както и да отпусне 3 млрд. евро финансова помощ на Анкара.

Тимерманс заяви, че ЕК може да съди държавите, които не спазват квотите, но засега комисията предпочита политическия подход. Зам.-председателят на ЕК призова държавите от ЕС да оказват натиск една на друга за изпълнението на квотите.

Разселването изисква политическа воля от всички държави в ЕС. Ако някой вярва, че миграционната политика ще се подобри само с укрепването на външните граници и с преговори с държавите, откъдето произхождат мигрантите, греши, коментира Тимерманс. По неговите думи ЕС е морално задължен да закриля хората в нужда.

По повод заявените намерения на Унгария да задържа всички кандидати за убежище в центрове от закрит тип до решението за предоставянето на статут или до отказ за предоставянето на закрила, Тимерманс изрази очакване първо ЕК да бъде запозната със законопроекта.

Според него при всяко положение всяко законодателство трябва да бъде съобразено с европейските правила за защита на търсещите закрила.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?